ßßß
Składniki na ciasto naleśnikowe:1/2 szklanki mąki pszennej 650,1/2 szklanki mąki kukurydzianej,1 szklanka mleka krowiego 3,2%,1 jajko i 1 białko jaja (patrz opis),1–2 czubate łyżki otrębów pszennych,1–2 czubate łyżki ziaren sezamu,2–3 czubate łyżki cukru trzcinowego lub lepiej miodu pszczelego,szczypta soli morskiej,olej rzepakowy lub kawałeczek słoniny.Składniki na nadzienie serowe:20 dag twarogu (najlepiej nadaje się słodki, jeszcze nie skwaśniały),mleko lub śmietanka kremówka,1 żółtko (patrz opis),1 opakowanie cukru waniliowego.garść rodzynek.Zanim zabierzemy się do naleśników, jajka porządnie szorujemy wodą z płynem, dokładnie płuczemy, wkładamy do niewielkiego naczynia i zalewamy na 10–15 sekund wrzącą wodą. Takie działanie ma na celu pozbycie się większości pałeczek salmonelli, które mogą się znajdować na skorupkach. Do farszu serowego będziemy używać surowego żółtka, a nie chcemy żeby nam zaszkodził. Składniki na ciasto naleśnikowe wkładamy do wysokiego naczynia, wbijamy jedno jajko i jedno białko, zaś żółtko pozostawiamy w miseczce na farsz serowy. Ciasto na naleśniki dokładnie miksujemy. Jeśli ktoś ma, to może wykorzystać w tym celu malakser — bardzo ułatwia sprawę.CiekawostkaSmażenie naleśnikówNaleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni, zroszonej olejem rzepakowym. Można w tym celu użyć specjalnego psikadełka, a można na środek patelni nalać kilka kropel oleju i rozprowadzić go po całej powierzchni papierowym ręcznikiem. Bardziej klasycznym rozwiązaniem jest użycie do smarowania kawałeczka słoniny nabitego na widelec. Chochelkę ciasta naleśnikowego wylewamy mniej więcej w połowie odległości pomiędzy środkiem patelni a jej krawędzią i szybko przechylając patelnię w różne strony, staramy się równomiernie rozprowadzić ciasto w formie krążka. Tutaj trzeba poeksperymentować w celu wyrobienia odpowiedniej techniki. Dużo zależy od rzadkości ciasta — im rzadsze, tym łatwiej i szybciej się rozlewa, ale też naleśniki wychodzą cienkie i mogą się drzeć, przy próbie zdjęcia z patelni lub przełożenia na drugą stronę. Naleśniki smażymy z obydwu stron — z jednej powinny przypominać Księżyc z kraterami a z drugiej ostry atak ospy wietrznej.
Naleśniki przekładamy nadzieniem serowym, smarując je 1–2 łyżkami masy serowej i składając na pół i jeszcze raz na pół uzyskując trójkątne pakieciki. Jeszcze ciepłe podajemy. Całkiem niezłe są też przysmażane następnego dnia. Smacznego!Jeśli podoba Ci się przepis daj, proszę, łapkę w górę
Naleśniki z serem i rodzynkamiNaleśniki z serem i rodzynkami to przepyszny, zapychający posiłek na słodko. Świetnie nadają się na późny obiad albo wczesną kolację.