ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z serem i rodzynkami

Naleśniki z serem i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Nale­śniki z serem i rodzyn­kami to prze­pyszny, zapy­cha­jący posi­łek na słodko. Jest dość łatwy w przy­go­to­wa­niu, cho­ciaż cza­so­chłonny, o ile dys­po­nu­jemy tylko jedną patel­nią. Nale­śniki z serem świet­nie nadają się na późny obiad albo wcze­sną kola­cję, bo pozo­sta­wiają na długo uczu­cie syto­ści.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
1/2 szklanki mąki pszen­nej 650,
1/2 szklanki mąki kuku­ry­dzia­nej,
1 szklanka mleka kro­wiego 3,2%,
1 jajko i 1 białko jaja (patrz opis),
1–2 czu­bate łyżki otrę­bów pszen­nych,
1–2 czu­bate łyżki zia­ren sezamu,
2–3 czu­bate łyżki cukru trzci­no­wego lub lepiej miodu psz­cze­lego,
szczypta soli mor­skiej,
olej rze­pa­kowy lub kawa­łe­czek sło­niny.
Składniki na nadzienie serowe:
20 dag twa­rogu (naj­le­piej nadaje się słodki, jesz­cze nie skwa­śniały),
mleko lub śmie­tanka kre­mówka,
1 żółtko (patrz opis),
1 opa­ko­wa­nie cukru wani­lio­wego.
garść rodzy­nek.
Zanim zabie­rzemy się do nale­śni­ków, jajka porząd­nie szo­ru­jemy wodą z pły­nem, dokład­nie płu­czemy, wkła­damy do nie­wiel­kiego naczy­nia i zale­wamy na 10–15 sekund wrzącą wodą. Takie dzia­ła­nie ma na celu pozby­cie się więk­szo­ści pałe­czek sal­mo­nelli, które mogą się znaj­do­wać na sko­rup­kach. Do far­szu sero­wego będziemy uży­wać suro­wego żółtka, a nie chcemy żeby nam zaszko­dził. Skład­niki na cia­sto nale­śni­kowe wkła­damy do wyso­kiego naczy­nia, wbi­jamy jedno jajko i jedno białko, zaś żółtko pozo­sta­wiamy w miseczce na farsz serowy. Cia­sto na nale­śniki dokład­nie mik­su­jemy. Jeśli ktoś ma, to może wyko­rzy­stać w tym celu malak­ser — bar­dzo uła­twia sprawę.
Cie­ka­wostka
Smażenie naleśników
Nale­śniki sma­żymy na mocno roz­grza­nej patelni, zro­szo­nej ole­jem rze­pa­ko­wym. Można w tym celu użyć spe­cjal­nego psi­ka­dełka, a można na śro­dek patelni nalać kilka kro­pel oleju i roz­pro­wa­dzić go po całej powierzchni papie­ro­wym ręcz­ni­kiem. Bar­dziej kla­sycz­nym roz­wią­za­niem jest uży­cie do sma­ro­wa­nia kawa­łeczka sło­niny nabi­tego na wide­lec. Cho­chelkę cia­sta nale­śni­ko­wego wyle­wamy mniej wię­cej w poło­wie odle­gło­ści pomię­dzy środ­kiem patelni a jej kra­wę­dzią i szybko prze­chy­la­jąc patel­nię w różne strony, sta­ramy się rów­no­mier­nie roz­pro­wa­dzić cia­sto w for­mie krążka. Tutaj trzeba poeks­pe­ry­men­to­wać w celu wyro­bie­nia odpo­wied­niej tech­niki. Dużo zależy od rzad­ko­ści cia­sta — im rzad­sze, tym łatwiej i szyb­ciej się roz­lewa, ale też nale­śniki wycho­dzą cien­kie i mogą się drzeć, przy pró­bie zdję­cia z patelni lub prze­ło­że­nia na drugą stronę. Nale­śniki sma­żymy z oby­dwu stron — z jed­nej powinny przy­po­mi­nać Księ­życ z kra­te­rami a z dru­giej ostry atak ospy wietrz­nej.
Nale­śniki prze­kła­damy nadzie­niem sero­wym, sma­ru­jąc je 1–2 łyż­kami masy sero­wej i skła­da­jąc na pół i jesz­cze raz na pół uzy­sku­jąc trój­kątne pakie­ciki. Jesz­cze cie­płe poda­jemy. Cał­kiem nie­złe są też przy­sma­żane następ­nego dnia. Smacz­nego!
Jeśli podoba Ci się prze­pis daj, pro­szę, łapkę w górę
Nale­śniki z serem i rodzyn­kami
Nale­śniki z serem i rodzyn­kami to prze­pyszny, zapy­cha­jący posi­łek na słodko. Świet­nie nadają się na późny obiad albo wcze­sną kola­cję.
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/nalesniki-z-serem-i-rodzynkami