Widziałam w sklepie znanej firmy "Pusztyste placki z jabłkami" - tak się nazywają - z torebki... No nie... To RACZEJ nie to samo, co robione domowym sposobem. Kupiłam jabłka i powstało 11 puszystych placuszków nie z torebki :)Składniki:4 jabłka2 szklanki mąki2 jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka)1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka mlekaolej do smażeniasólcukier ze śmietanącukier puderlub miód do dekoracjiMąkę wymieszać z żółtkami, mlekiem, szczyptą soli i proszkiem do pieczeniaJabłka obrać, wydrążyć ogryzek, pokroić w kostkęBiałka ubić na sztywną pianę i dodać do masyStarannie wymieszać i dodać pokrojone w kostkę jabłkaNa patelni rozgrzać olej i wykładać łyżką placuszkiSmażyć z obu stron na małym ogniuPodawać udekorowane cukrem pudrem lub śmietaną z cukrem. Można też polać miodem. Są świetne na każdą porę dnia. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno, więc można, na drugi dzień, wziąć do pracyMniam! Smacznego :)W myśl mojej akcji: