ßßß Cookit - przepis na Jesienne ciasto ze śliwkami.

Jesienne ciasto ze śliwkami.

nazwa

Wykonanie

Opublikowano 18 października 2014, autor: Marta
„Późna jesień pachnie fioletem, wspomnieniem, co się unosi nad minionym latem, o chwilę zadumy prosi…”
Może to jeszcze nie jest późna jesień ale jesień na pewno, a skoro tak to czas na ciasto ze śliwkami. Takie, które szybko się przygotowuje, wypełnia cały dom swym zapachem i wszystkim smakuje.
składniki:
260 g mąki tortowej
220 g cukru wymieszanego z czubatą łyżeczką cynamonu
100 ml mleka
100 ml oleju
4 jajka „L”
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg śliwek
Śliwki myjemy, wyciągamy z nich pestki i kroimy w ćwiartki.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier z cynamonem, wbijamy jajka, wlewamy olej i mieszamy. Dolewamy mleko i znowu mieszamy aż ciasto będzie miało gładką konsystencję.
Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm. Na wierzchu układamy pokrojone śliwki.
Pieczemy przez około 1 , 5 godziny (aż ciasto się zarumieni i będzie odstawać od brzegów) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przestudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Sprawdź te przepisy :
Czekoladowe ciasto z gruszkami.
Paluszki surimi w cieście naleśnikowym.
Ciasto z budyniem i jabłkami.
Jabłka, cynamon i bakalie, czyli Placek Włoski.
Źródło:http://przepisnikmarty.blog.pl/2014/10/18/jesienne-ciasto-ze-sliwkami