Wykonanie
Opublikowano 18 października 2014, autor:
Marta„Późna jesień pachnie fioletem, wspomnieniem, co się unosi nad minionym latem, o chwilę zadumy prosi…”Może to jeszcze nie jest późna jesień ale jesień na pewno, a skoro tak to czas na ciasto ze
śliwkami. Takie, które szybko się przygotowuje, wypełnia cały dom swym zapachem i wszystkim smakuje.

składniki:260 g
mąki tortowej220 g
cukru wymieszanego z czubatą łyżeczką
cynamonu100 ml
mleka100 ml
oleju4
jajka „L”1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia1 kg
śliwekŚliwki myjemy, wyciągamy z nich pestki i kroimy w ćwiartki.Do miski wsypujemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia,
cukier z
cynamonem, wbijamy
jajka, wlewamy
olej i mieszamy. Dolewamy
mleko i znowu mieszamy aż ciasto będzie miało gładką konsystencję.Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm. Na wierzchu układamy pokrojone
śliwki.Pieczemy przez około 1 , 5 godziny (aż ciasto się zarumieni i będzie odstawać od brzegów) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Przestudzone ciasto możemy posypać
cukrem pudrem.

Sprawdź te przepisy :
Czekoladowe ciasto z
gruszkami.Paluszki surimi w cieście naleśnikowym.Ciasto z
budyniem i
jabłkami.
Jabłka,
cynamon i
bakalie, czyli Placek Włoski.