Wykonanie
Gdy jest zimno i deszczowo dobrze jest zjeść coś ciepłego, coś co nas porządnie rozgrzejeNie wiem jaka pogoda jest u Was ale u mnie niespecjalna. Jest szaro, chociaż jeszcze parę dni temu pięknie świeciło słońce.

Składniki:0,5 kg
kiszonej kapusty90 dag
żeberek wieprzowych20 dag
kiełbasy2
cebule2
marchewki1 spory
korzeń pietruszki1 kawałek
selera4
ziemniaki2
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiego10 ziaren
pieprzu1,5 łyżki całych ziaren
kminkusólświeżo zmielony
czarny pieprzMarchewkę,
korzeń pietruszki i
seler obieramy i kroimy na cztery części.
Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i opalam nad gazem, aż skórka stanie się czarna. Warzywa wkładamy do garnka, dodajemy pokrojone
żeberka, zalewamy 2 litrami
wody, dodajemy
liście laurowe,
ziele angielskie i całe ziarna
pieprzu. Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut,
wywar powinien tylko wrzeć.
Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.Z
wywaru wyjmujemy warzywa, dodajemy pokrojoną
kapustę,
kminek oraz
kiełbasę i gotujemy na małym ogniu około 30 minut do momentu aż
kapusta zmięknie. Dodajemy
ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy wszystko aż
ziemniaki będą prawie miękkie. Doprawiamy
solą i
pieprzem i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Kapuśniak gotowySprawdź te przepisy :Kartoflanka z
szynką i
chrzanem.Krupnik
pomidorowyBigos? Nie, to
łopatka w
kiszonej kapuście.Marynowane
jajka nie tylko na Wielkanoc.