ßßß
Składniki:0,5 kg kiszonej kapusty90 dag żeberek wieprzowych20 dag kiełbasy2 cebule2 marchewki1 spory korzeń pietruszki1 kawałek selera4 ziemniaki2 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiego10 ziaren pieprzu1,5 łyżki całych ziaren kminkusólświeżo zmielony czarny pieprzMarchewkę, korzeń pietruszki i seler obieramy i kroimy na cztery części. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i opalam nad gazem, aż skórka stanie się czarna. Warzywa wkładamy do garnka, dodajemy pokrojone żeberka, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i całe ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut, wywar powinien tylko wrzeć.Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.Z wywaru wyjmujemy warzywa, dodajemy pokrojoną kapustę, kminek oraz kiełbasę i gotujemy na małym ogniu około 30 minut do momentu aż kapusta zmięknie. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy wszystko aż ziemniaki będą prawie miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Kapuśniak gotowySprawdź te przepisy :Kartoflanka z szynką i chrzanem.Krupnik pomidorowyBigos? Nie, to łopatka w kiszonej kapuście.Marynowane jajka nie tylko na Wielkanoc.