ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak na żeberkach.

Kapuśniak na żeberkach.

nazwa

Wykonanie

Gdy jest zimno i deszczowo dobrze jest zjeść coś ciepłego, coś co nas porządnie rozgrzeje
Nie wiem jaka pogoda jest u Was ale u mnie niespecjalna. Jest szaro, chociaż jeszcze parę dni temu pięknie świeciło słońce.
Składniki:
0,5 kg kiszonej kapusty
90 dag żeberek wieprzowych
20 dag kiełbasy
2 cebule
2 marchewki
1 spory korzeń pietruszki
1 kawałek selera
4 ziemniaki
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
1,5 łyżki całych ziaren kminku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Marchewkę, korzeń pietruszki i seler obieramy i kroimy na cztery części. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i opalam nad gazem, aż skórka stanie się czarna. Warzywa wkładamy do garnka, dodajemy pokrojone żeberka, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i całe ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut, wywar powinien tylko wrzeć.
Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
Z wywaru wyjmujemy warzywa, dodajemy pokrojoną kapustę, kminek oraz kiełbasę i gotujemy na małym ogniu około 30 minut do momentu aż kapusta zmięknie. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy wszystko aż ziemniaki będą prawie miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Kapuśniak gotowy
Sprawdź te przepisy :
Kartoflanka z szynką i chrzanem.
Krupnik pomidorowy
Bigos? Nie, to łopatka w kiszonej kapuście.
Marynowane jajka nie tylko na Wielkanoc.
Źródło:http://przepisnikmarty.blog.pl/2014/03/17/kapusniak-na-zeberkach