ßßß Cookit - przepis na Śląskie rolady wołowe z kluskami i modrą kapustą

Śląskie rolady wołowe z kluskami i modrą kapustą

nazwa

Wykonanie

Do Kulasy w odwiedziny przyjechała siostra, Maryla, z małżonkiem swoim, Mietkiem. Z daleka przyjechaly, bo aż ze Śląska. Marylka nasza jest, mazurska znaczy, ale Mietek to Ślązak w dziada pradziada. Jak cóś gada, to ciężko idzie zrozumić, o so chłopu chosi, bez kilku szklaneczek się nie idzie dogadać. Po kilku szklaneczkach zreszto tyż, bo jak Mietek wypije, to gada tylko o tem, po ile wungiel tera stoi i wykrzykuje cóś o paździerzonych decydentach, co kupalnie chco likwidować i co un, Mietek, im zrobi jak ich gdzie tylko spotka. Całe szczęście Marylka wie, jak Mietkowi dywagancje pulityczne przerwac – trza go ino purządnie nakarmić. I nakarmiła, nas tyż przy okazji, porządnem śląskiem daniem, które tu, w naszech skromnech, wirtualnech progach Wam zademonstrujem.
Składniki:
Rolady:
½ kg mięsa wołowego
1 cebula
60 g boczku wędzonego
musztarda sarepska
koncentrat pomidorowy
½ litra bulionu wołowego
1 łyżka mąki
1 łyżka śmietany
sól, pieprz
Kluski śląskie:
1 kg ugotowanych ziemniaków
mąka ziemniaczana
sól
Modra kapusta:
½ główki czerwonej kapusty
50 g boczku wędzonego
½ cebuli
ocet
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
smalec
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy modrą kapustę: na rozgrzanym smalcu podsmażamy pokrojone w kostkę boczek i cebulę. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy poszatkowaną kapustę, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy do miękkości kapusty. Odcedzamy z wody, jeśli to konieczne, następnie zalewamy odrobiną octu by nadać intensywny kolor. Doprawiamy do smaku i jeszcze chwilę dusimy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Mięso myjemy, kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem i nacieramy solą i pieprzem. Każdy płat obficie smarujemy koncentratem oraz musztardą. Cebulę kroimy w plastry, boczek w drobną kostkę i układamy na płatach mięsa. Każdy płat dokładnie zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką. Roladki obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym smalcu. Podlewamy mięso bulionem i dusimy do miękkości.
W międzyczasie ziemniaki ugniatamy, przekładamy do miski i dzielimy masę na 4 części. Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy ją taką samą ilością mąki ziemniaczanej. Dokładamy wyjęte uprzednio ziemniaki, solimy i dokładnie zagniatamy. Formujemy okrągłe, plaski kluski, w środku każdej robiąc palcem płytką dziurkę. Kluski wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Ugotowane rolady wyjmujemy z garnka, a sos zagęszczamy mąką, zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Podajemy ciepłe rolady z sosem, ugotowanymi kluskami i zimną kapustą.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2015/02/15/slaskie-rolady-wolowe-z-kluskami-i-modra-kapusta