Wykonanie
Do Kulasy w odwiedziny przyjechała siostra, Maryla, z małżonkiem swoim, Mietkiem. Z daleka przyjechaly, bo aż ze Śląska. Marylka nasza jest, mazurska znaczy, ale Mietek to Ślązak w dziada pradziada. Jak cóś gada, to ciężko idzie zrozumić, o so chłopu chosi, bez kilku szklaneczek się nie idzie dogadać. Po kilku szklaneczkach zreszto tyż, bo jak Mietek wypije, to gada tylko o tem, po ile wungiel tera stoi i wykrzykuje cóś o paździerzonych decydentach, co kupalnie chco likwidować i co un, Mietek, im
zrobi jak ich gdzie tylko spotka. Całe szczęście Marylka wie, jak Mietkowi dywagancje pulityczne przerwac – trza go ino purządnie nakarmić. I nakarmiła, nas tyż przy okazji, porządnem śląskiem daniem, które tu, w naszech skromnech, wirtualnech progach Wam zademonstrujem.

Składniki:Rolady:½ kg
mięsa wołowego1
cebula60 g
boczku wędzonegomusztarda sarepska
koncentrat pomidorowy½ litra
bulionu wołowego1 łyżka
mąki1 łyżka
śmietanysól,
pieprzKluski śląskie:1 kg ugotowanych
ziemniakówmąka ziemniaczanasólModra
kapusta:½ główki
czerwonej kapusty50 g
boczku wędzonego½
cebuliocetliść laurowy,
ziele angielskie,
sól,
pieprzsmalec
Sposób przygotowania:Przygotowujemy modrą
kapustę: na rozgrzanym
smalcu podsmażamy pokrojone w kostkę
boczek i
cebulę. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy poszatkowaną
kapustę,
liść laurowy,
ziele angielskie i dusimy do miękkości
kapusty. Odcedzamy z
wody, jeśli to konieczne, następnie zalewamy odrobiną
octu by nadać intensywny kolor. Doprawiamy do smaku i jeszcze chwilę dusimy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Mięso myjemy, kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem i nacieramy
solą i
pieprzem. Każdy płat obficie smarujemy koncentratem oraz
musztardą.
Cebulę kroimy w plastry,
boczek w drobną kostkę i układamy na płatach
mięsa. Każdy płat dokładnie zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką. Roladki obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym
smalcu. Podlewamy
mięso bulionem i dusimy do miękkości.W międzyczasie
ziemniaki ugniatamy, przekładamy do miski i dzielimy masę na 4 części. Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy ją taką samą ilością
mąki ziemniaczanej. Dokładamy wyjęte uprzednio
ziemniaki, solimy i dokładnie zagniatamy. Formujemy okrągłe, plaski kluski, w środku każdej robiąc palcem płytką dziurkę. Kluski wrzucamy do wrzącej
wody i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.Ugotowane rolady wyjmujemy z garnka, a sos zagęszczamy
mąką, zabielamy
śmietaną i doprawiamy do smaku. Podajemy ciepłe rolady z sosem, ugotowanymi kluskami i zimną
kapustą.