ßßß Cookit - przepis na Kurczak amerykańskiego kapitana

Kurczak amerykańskiego kapitana

nazwa

Wykonanie

Po hamerykańcku to idzie: American’s Captain Chicken – może i niebrzydko, ale nikt by tu nie zrozumiał, o so chosi. Podobno dawno temu śjakiś kaptan przywiózł przepis na to danie zza odległych mórz w południowe stany Hameryki i tera tam to jest popularne i lubiane. Podobno, bo jakeśmy już wspominali, my so proste ludzie ze wsi i się na Hamerykach nie znamy.
Składniki:
2 udka, 2 podudzia, 2 piersi z kurczaka, przekrojone na pół
1 zielona papryka
1 cebula
1 puszka krojonych pomidorów
3 ząbki czosnku
garść rodzynków
2 łyżek migdałów w płatkach
1 limonka
oliwa z oliwek
curry, tymianek, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy kawałki kurczaka z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Paprykę kroimy w małe kawałki, cebulę i czosnek siekamy, następnie smażymy razem z 2 łyżkami curry ok. 5 minut., ciągle mieszając. Dokładamy pomidory, sok wyciśnięty z limonki i tymianek, doprawiamy pieprzem i solą. Kurczaka przekładamy z powrotem na patelnię i dusimy w sosie ok. 25 minut – do miękkości mięsa. Dorzucamy rodzynki i dusimy jeszcze ok. 5 minut. Posypujemy płatkami migdałów. Podajemy z ryżem.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2014/11/22/kurczak-amerykanskiego-kapitana