Wykonanie
Po hamerykańcku to idzie: American’s Captain Chicken – może i niebrzydko, ale nikt by tu nie zrozumiał, o so chosi. Podobno dawno temu śjakiś kaptan przywiózł przepis na to danie zza odległych
mórz w południowe stany Hameryki i tera tam to jest popularne i lubiane. Podobno, bo jakeśmy już wspominali, my so proste ludzie ze wsi i się na Hamerykach nie znamy.

Składniki:2 udka, 2 podudzia, 2
piersi z kurczaka, przekrojone na pół1
zielona papryka1
cebula1 puszka krojonych
pomidorów3 ząbki
czosnkugarść
rodzynków2 łyżek
migdałów w płatkach1
limonkaoliwa z oliwekcurry,
tymianek,
sól, świeżo zmielony
czarny pieprzSposób przygotowania:Na rozgrzanej
oliwie podsmażamy kawałki
kurczaka z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Paprykę kroimy w małe kawałki,
cebulę i
czosnek siekamy, następnie smażymy razem z 2 łyżkami
curry ok. 5 minut., ciągle mieszając. Dokładamy
pomidory, sok wyciśnięty z
limonki i
tymianek, doprawiamy
pieprzem i
solą.
Kurczaka przekładamy z powrotem na patelnię i dusimy w sosie ok. 25 minut – do miękkości
mięsa. Dorzucamy
rodzynki i dusimy jeszcze ok. 5 minut. Posypujemy
płatkami migdałów. Podajemy z
ryżem.