ßßß
Składniki:2 udka, 2 podudzia, 2 piersi z kurczaka, przekrojone na pół1 zielona papryka1 cebula1 puszka krojonych pomidorów3 ząbki czosnkugarść rodzynków2 łyżek migdałów w płatkach1 limonkaoliwa z oliwekcurry, tymianek, sól, świeżo zmielony czarny pieprzSposób przygotowania:Na rozgrzanej oliwie podsmażamy kawałki kurczaka z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Paprykę kroimy w małe kawałki, cebulę i czosnek siekamy, następnie smażymy razem z 2 łyżkami curry ok. 5 minut., ciągle mieszając. Dokładamy pomidory, sok wyciśnięty z limonki i tymianek, doprawiamy pieprzem i solą. Kurczaka przekładamy z powrotem na patelnię i dusimy w sosie ok. 25 minut – do miękkości mięsa. Dorzucamy rodzynki i dusimy jeszcze ok. 5 minut. Posypujemy płatkami migdałów. Podajemy z ryżem.