ßßß Cookit - przepis na Zagrycha na Mundial: Muffinowe mini – pizze z anchois

Zagrycha na Mundial: Muffinowe mini – pizze z anchois

nazwa

Wykonanie

Nu, do Mundiala u nas wszyćko już gotowe – pole u sołtysa skoszone, świński pęcherz trzy dni w studole dojrzewa, co by odpowiednio twardkość miał, zawodnicy nasi już od rana pod sklepem o tężyznę fizyczno i hart ducha dbajo. Zostało jeno zakąski dla kibiców przyszykować i doooo boooojuuu!!!
Składniki:
Muffinki:
400g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szklanka mleka
125 g masła, roztopionego
szczypta soli
Sos pomidorowy:
mała puszka koncentratu pomidorowego
3 łyżki oliwy
oregano, sól, pieprz
Pozostałe składniki:
60 g startego żółtego sera
kilka filetów anchois
kilka czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
bazylia
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy muffiny: w jednej misce mieszamy składniki mokre, w drugiej suche. Następnie łączymy wszystko, bardzo niedbale mieszając. Nie przejmujemy się grudkami – w muffinach w niczym nie przeszkadzają, a nawet są wskazane. Blachę na muf finy natłuszczamy i wypełniamy foremki ciastem do ¾ wysokości. Pieczemy w 200 stopniach ok. 20 – 25 minut. Gotowe muf finy odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy sos pomidorowy, mieszając wszystkie składniki i doprawiając do smaku.
Wystudzone muffiny przekrajamy na pół i każdą smarujemy sosem pomidorowym. Następnie na każdej układamy po kilka oliwek, filet anchois, posypujemy serem i bazylią. Zamiennie możemy ułożyć wszystko to, na co mamy akurat ochotę, lub co aktualnie zalega nam w lodówce – pieczarki, szynkę, paprykę itp.
Mini – pizze zapiekamy kilka minut w 180 stopniach, aż ser się rozpuści.
Podajemy na ciepło lub zimno.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2014/06/15/zagrycha-na-mundial-muffinowe-mini-pizze