Wykonanie
Nu, do Mundiala u nas wszyćko już gotowe –
pole u sołtysa skoszone, świński pęcherz trzy dni w studole dojrzewa, co by odpowiednio twardkość miał, zawodnicy nasi już od rana pod sklepem o tężyznę fizyczno i
hart ducha dbajo. Zostało jeno zakąski dla kibiców przyszykować i doooo boooojuuu!!!

Składniki:Muffinki:400g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1 szklanka
mleka125 g
masła, roztopionegoszczypta
soliSos pomidorowy:mała puszka
koncentratu pomidorowego3 łyżki
oliwyoregano,
sól,
pieprzPozostałe składniki:60 g startego
żółtego serakilka filetów
anchoiskilka czarnych
oliwek, pokrojonych w plasterki
bazyliaSposób przygotowania:Przygotowujemy muffiny: w jednej misce mieszamy składniki mokre, w drugiej suche. Następnie łączymy wszystko, bardzo niedbale mieszając. Nie przejmujemy się grudkami – w muffinach w niczym nie przeszkadzają, a nawet są wskazane. Blachę na muf
finy natłuszczamy i wypełniamy foremki
ciastem do ¾ wysokości. Pieczemy w 200 stopniach ok. 20 – 25 minut. Gotowe muf
finy odstawiamy do ostygnięcia.Przygotowujemy
sos pomidorowy, mieszając wszystkie składniki i doprawiając do smaku.Wystudzone muffiny przekrajamy na pół i każdą smarujemy
sosem pomidorowym. Następnie na każdej układamy po kilka
oliwek, filet
anchois, posypujemy
serem i
bazylią. Zamiennie możemy ułożyć wszystko to, na co mamy akurat ochotę, lub co aktualnie zalega nam w lodówce –
pieczarki,
szynkę,
paprykę itp.Mini – pizze zapiekamy kilka minut w 180 stopniach, aż
ser się rozpuści.Podajemy na ciepło lub zimno.
