Wykonanie

Mój Junior już od dawna mnie męczył, abym zrobiła na obiad tortillę. No i powiedzcie mi ile można odmawiać, że na następny weekend zrobię. Zakasałam więc rękawy i zrobiłam, ale w formie naleśnika zapiekanego z farszem
mięsno-warzywnym. W
sumie wyszły bardzo fajne te naleśniki. Junior zadowolony i najedzony. Danie bardzo syte i ja najadłam się jednym naleśnikiem, a że zrobiłam kilka sztuk to obiad był na dwa dni.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 2 opakowania tortilii - 8 sztuk (użyłam Develey)- 400 g
filetu z kurczaka- opakowanie warzyw na patelnię (u mnie orientalne)- 300 g
pieczarek- 1 duża
marchewka- połowa małego
pora-
sól,
pieprz- łyżeczka
sosu sojowego- 4 łyżeczki zielonego pesto (użyłam Develey)- 1 łyżeczka
musztardy bawarskiej (użyłam Develey)- 2 ząbki
czosnku- garść świeżej
bazylii- gałązka świeżego
tymianku- 100 g
żółtego sera-
ketchup (użyłam Develey)Wykonanie:
Filet z kurczaka kroimy w małe paseczki lub kostkę. Dodajemy zielone pesto i wyciśnięte ząbki
czosnku, mieszamy i podsmażamy na patelni. Do dużego garnka (o szerokim dnie lub dużej patelni) wrzucamy pokrojone
pieczarki, posiekany
por, startą
marchewkę, chwilkę dusimy z odrobiną
wody i
potem wrzucamy
mieszankę warzyw. Doprawiamy
sosem sojowym, ewentualnie jeszcze
solą i
pieprzem, oraz wrzucamy
musztardę,
bazylię i
tymianek. Mieszamy i wrzucamy podsmażonego
kurczaka. Placki tortilii smarujemy
ketchupem i nakładamy farsz, zwijamy jak naleśnik i układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy startym
żółtym serem. Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół.

