Wykonanie

Lubię takie dania. Może nie wyglądają zbyt imponująco, ale są takie smaczne, a dzięki zapieczeniu wiele zyskują i stanowią pewną odmianę. Przepis znalazłam w książce Jamiego Olivera "30 minut w kuchni", którą jakiś czas temu opisywałam na blogu . Przygotowanie tego ciasta z
kurczakiem nie zajęło mi może aż tak mało czasu jak Jamiemu, ale i tak jest to naprawdę prosta i szybka propozycja, idealna na rodzinny obiad. Połączenie kruchości ciasta, soczystości
mięsa i aksamitności sosu sprawia, że pozornie zwykłe danie staje się wyjątkowe. Naprawdę polecam.

- podwójna
pierś z kurczaka- 1
marchew- 1 ząbek
czosnku- 1
por- 1
dymka- 250g
pieczarek- 1 łyżka
mąki- 2 łyżeczki
musztardy- 1 łyżka
śmietany- ok. 300ml
bulionu- 1 łyżeczka
tymianku- 1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej-
sól,
pieprz- arkusz
ciasta francuskiegoPodsmażyć pokrojone w paski
mięso.Poszatkować w blenderze
marchew i
czosnek, dodać na patelnię.Posiekać
dymkę i
pora, pokroić obrane
pieczarki,dorzucić na patelnię razem z
mąką i wymieszać.Dodać
musztardę,
śmietanę i
bulion oraz
przyprawy.Dobrze wymieszać i zostawić na małym ogniu.Rozwinąć
ciasto francuskie i lekko je ponacinać.Przełożyć zawartość patelni do naczynia żaroodpornego i przykryć ją arkuszem ciasta, zawijając je ładnie przy brzegach.Włożyć do rozgrzanego do 220 st. C piekarnika i zapiekać ok. 15 minut, aż się przyrumieni.Czas przygotowania: 30 minutLiczba porcji: 3Kaloryczność jednej porcji: 550 kcal