Wykonanie
Bardzo lubię kiedy nadchodzi weekend. Mam wtedy czas dla siebie, na pyszne śniadanie i aromatyczną
kawę z moim mężem. Niestety wolne dni tak szybko mijają. Na śniadanie w sobotę zrobiłam
sałatkę makaronową, tak jakoś za mną chodziła. Dodałam składniki, które świetnie się ze sobą komponują.Powstała pyszna propozycja. Bardzo nam smakowała. Po takim śniadaniu mam duży siły i energii na cały dzień, aż do obiadu.
Mogę góry przenosić - czytaj sprzątać jak huragan.Zapraszam na
sałatkę :-)Składniki:- 100 g
makaronu orkiszowego Fusilli Bio-Fabijańscy- 100 g wędzonego
filetu z kurczaka- 100 g
sera żółtego- kilka
pomidorków koktajlowych-
papryka czerwona szpiczasta- 1/3 opakowania
roszponki (30 g)- garść
rodzynek- łyżka
oliwy- łyżka
wody- łyżeczka
musztardy- łyżeczka
miodu spadziowego
Miody-Polskie-
sól,
pieprzWykonanie:
Makaron gotujemy all dente we wrzącej i osolonej wodzie z łyżką
oliwy, odcedzamy i przelewamy zimną
wodą. Przekładamy do miski. Dodajemy pokrojony w kawałki
ser,
filet z kurczaka,
paprykę. Wrzucamy
pomidorki pokrojone na ćwiartki.
rodzynki i
roszponkę. Z
oliwy,
wody,
musztardy,
miodu,
soli i
pieprzu robimy dressing i polewamy nim
sałatkę, mieszamy i przekładamy na talerze. Jeżeli
miód mamy już skrystalizowany to należy go lekko podgrzać, aby był bardziej płynny.
Miód spadziowy powstaje ze spadzi czyli
soków roślin. Ma ciemniejszy kolor niż
miód np rzepakowy, ma zupełnie inny smak. Zawiera on dużo cennych substancji odżywczych, minerałów, witamin oraz pierwiastków. Najczęściej jest polecany na dolegliwości dróg oddechowych, ma działanie antyseptyczne, przeciwzapalne oraz wykrztuśne. Wpływa dobroczynnie na
serce i układ krwionośny, działa przeciwmiażdżycowo. Używa się go także przy schorzeniach stawów i układu nerwowego. Jest pomocny przy obniżonej odporności organizmu.