Wykonanie
Najpopularniejszą
sałatką z gorgonzolą jest ta z
gruszkami i
orzechami. Ja miałam ochotę na coś bardziej złożonego i kolorowego, zdecydowałam się więc na wykwintną kompozycję z
szynką serrano,
roszponką i
jajkiem. Przepis znalazłam tutaj . Smacznego:)na 2 porcje:ok. 100 g gorgonzoli,dwa ugotowane na twardo
jajka,kilka
rzodkiewek,6 plastrów
szynki serrano lub prosciutto,2 małe
pomidory,
roszponka lub inna ulubiona
sałata,
sól,
pieprz,opcjonalnie
rzeżucha do posypania sałatki na sos:4 łyżki
oliwy,2 łyżeczki
musztardy,2 ząbki
czosnku (starte lub przeciśnięte przez praskę),łyżeczka
mioduJajka,
rzodkiewki i
pomidory pokroić na ćwiartki. Na talerzach układać porcje
sałaty, pozostałe warzywa,
jajka i
szynkę. Pokruszyć gorgonzolę, posypać
rzeżuchą. Składniki sosu dokładnie połączyć i polać nim
sałatkę.