Wykonanie
W tym nowym tygodniu powracam z pyszną
sałatką z grillowanymi warzywami. Moja chwilowa nieobecność na blogu spowodowana była 2 - dniowym weselem i obchodzoną przeze mnie i
Męża kolejną rocznicą ślubu. Właśnie na tę 2 okazję zrobiłam
sałatkę.Na wieczór we dwoje wyszła idealna, lekka - ale bardzo sycąca, smaczna, ale przede wszystkim nie wymagająca ( szczególnie dla mojego A., który w gotowaniu stawia swoje pierwsze kroki :) ), więc jej zrobienie poszło nam szybko i sprawnie :)Składniki:1/2
sałaty dębowej1/2
sałaty masłowej3 garści
roszponki3 pojedyncze
piersi z kurczakaprzyprawa gyrospieprzpo 1/2
papryki czerwonej, białej i
zółtejgarść
pomidorków koktajlowych15 dag
żółtego sera w 1 kawałku
bazylia,
rozmarynsos:1/2 szklanki
oliwy z oliwek3 łyżki
musztardy dijon1 łyżeczka
soku z cytryny1/2 łyżeczki
octu winnegosól,
pieprz1.
Piersi kurczaka oczyszczamy, obtaczamy w
przyprawie gyros, posypujemy
pieprzem i w całości smażymy na małym ogniu (ok 20 minut).
Papryki kroimy na małe słupki i wkładamy do małego naczynia żaroodpornego, a
pomidorki układamy na folii aluminiowej. Warzywa polewamy
oliwą z oliwek, posypujemy
rozmarynem, a
pomidory dodatkowo
bazylią. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200*C z termoobiegiem przez 20 minut.2. Składniki na sos dokładnie mieszamy - do uzyskania jednolitej, zwartej konsystencji (nie może być grudek). Lekko przestudzone
mięso kroimy na 0,5 cm plastry. Na talerzu układamy
sałatę dębową,
masłową, posypujemy je
roszponką i polewamy częścią sosu. Na
sałaty wykładamy pokrojonego
kurczaka, podpieczone
pomidory i
paprykę.
Ser żółty kroimy w kostkę i posypujemy nim
sałatkę. Na koniec całość polewamy sosem.