Wykonanie
Zapraszam Was dzisiaj na pyszne i bardzo sycące danie, które można podać na obiad, zabrać ze sobą do pracy, na spacer lub podróż. Danie stworzyłam specjalnie na konkurs organizowany przez firmę Iglotex . Ten przepis pojawi się na stronie fb Iglotex i będziecie mogli na niego głosować, i tu niespodzianka, ponieważ firma przewidziała nagrody także dla osób, które będą głosowały.Poinformuje Was jak będzie już ufuchomione głosowanie i podam linka do strony na fb. Głosować bedzie można od dnia 19 . 11.14 r. do dnia 07 . 12.14 r. Z góry dziękuje bardzo za każdy jeden głosik na moje danie, głosować można dodając komentarz z uzasadnieniem dlaczego moje danie ma wygrać. A teraz już zapraszam Was na smakowite danie. Porcja dla 4-8 osób.Kochani można już głosować :-) zapraszam i dziękuje za wszystkie głosy i komentarze :-)Zachęcam do spróbowania :-)Składniki:- 8 tortilli- opakowanie warzyw na patelnię Iglotex- opakowanie warzyw na patelnię po hiszpańsku Iglotex- 300 g
sera żółtego-
ketchup łagodny- 300 g
filetu z kurczaka- 200 g
pieczarek-
papryka czerwona mała- łyżeczka
przyprawy do kurczaka- łyżeczka
papryki słodkiej mielonej-
sól,
pieprz- szczypta
chilli- pół puszki
kukurydzy- 4 łyżeczki
koncentratu pomidorowegoWykonanie:
Filet z kurczaka kroimy w małą kostkę, przyprawiamy i podsmażamy, zalewamy odrobiną
wody i dusimy około 20 minut pod przykryciem. Przekładamy do miski.
Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy, dodajemy do
mięsa. Na tej samej patelni wlewamy ponownie odrobine
wody i wrzucamy warzywa na patelnię, pokrojona
paprykę i
kukurydzę, przyprawiamy przyprawą z opakowania,
solą i
pieprzem i dusimy około 10 minut pod przykryciem. Dodajemy
koncentrat pomidorowy,
mięso z
pieczarkami i mieszamy, w razie potrzeby jeszcze przyprawiamy. Jeżeli jest bardzo gęste dodajemy odrobinę
wody.Patelnie smarujemy lekko
olejem i kładziemy jeden placem tortilli, smaujemy
ketchupem i posypujemy cały placek
startym serem, układamy warzywa z
mięsem i ponownie posypujemy
serem, przykrywamy drugim plackiem tortilli posmarowany
ketchupem, dociskamy,Przykrywamy pokrywką na 2-3 minuty, pamiętajmy że musimy zrobić minimalny gaz, aby placek nam się nie przypalił, a
ser musi się rozpuścić. Teraz trzeba przełożyć placka na drugą stronę i ja mam na to taki sposób, że przekłądam placek na jeden talerz, przykrywam drugim talerzem i odwracam i ponownie przekładam na patelnię. Znowu przykrywam pokrywką na 2-3 minuty na minimalny gaz, aby placek się zarumienił a
ser dobrze porpuścił.Tak samo postępujemy ze wszystkiem plackami tortilli. Wyjdą nam 4 duże placki. Możemy je jeść na bieżąco, ale to wiążę się z tym, że jemy po kolei a nie wszyscy razem, ja zrobione placki wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 100 stopni, i trzymały ciepło. Podałam więc od razu wszystkie placki.Gotowe placki przekładamy na deskę do krojenia i kroimy na 4 części
ostrym nożem i przekładamy na talerze, podałam z
ketchupem i
sosem czosnkowym.Smacznego :-)