Wykonanie
Zastanawiając się kolejny raz nad obiadem zauroczyły mnie takie właśnie muffiny z bloga . Trochę zmieniłam przepis i wykorzystałam to co akurat było w lodówce. Podałam je z czosnkowymi frytkami i surówką z
kiszonej kapusty, bardzo nam smakowało.
Składniki:
pierś z kurczaka ok 0.5 kg
ser żółty tarty
kukurydzapieczarki marynowane
papryka żółtaser mozzarellasól,
pieprz,
papryka słodka,
czosnek granulowanyPiersi kroimy na połowę i rozbijamy tłuczkiem, ja miałam 3 małe piersi i polędwiczkę.Foremkę na babeczki posmarowałam delikatnie tłuszczem i posypałam
bułką tartą.Nasze rozbite
mięsko układamy w foremce, obsypujemy
solą,
pieprzem i pozostałymi
przyprawami. Na dno kładziemy trochę
sera tartego.
Następnie układamy
pieczarki,
kukurydzę i
żółtą paprykę.
Na sam koniec kładziemy plaster
sera mozzarella, zamykamy nasze muffiny, smarujemy odrobiną
oleju.
Wstawiamy do piekarnika na godzinę i pieczemy w 180 stopniach.Do muffin ja zrobiłam
czosnkowe frytki, czyli 3
ziemniaki duże pokroiłam w słupki, w 2 łyżkach
oleju wymieszałam zmiażdżony
czosnek i odrobinę
ostrej papryki. Na blaszkę wyłożyłam umyte i osuszone
ziemniaki i posmarowałam je
olejem. Wstawiłam razem z muffinami do piekarnika i piekłam godzinę.