Wykonanie
W sklepach mnóstwo jest gotowych do spożycia dipów w słoikach, czy w proszku - do rozrobienia. Smaczne są przeważnie - jednak co w nich jest - strach czytać na etykiecie. Oto pomysł na domowy sos, który doskonale nada się jako dodatek do ryb i
mięs grillowanych lub pieczonych oraz przekąsek typu tortille czy
chipsy. Do przygotowania w kilka minut, bez zbędnych zakupów.
Składniki (na niewielką miseczkę):
3-4 plastry
ananasa (może być z zalewy)1 większa lub 2 małe
cebule1 łyżka drobno posiekanej
papryki czerwonej i zielonej2 łyżki dobrej klasy
keczupu1 (niepełna) łyżeczka
koncentratu pomidorowegooliwa do smażeniaszczypta
chili w płatkach
sól,
pieprzpapryka słodka mielonaPrzygotowanie:
Cebulę kroimy w
pióra. Lekko podsmażamy na
oliwie. Dodajemy
ananasa i
paprykę pokrojone w kostkę. Oprószamy
pieprzem świeżo mielonym,
solą i
słodką papryką. Kiedy wszystkie składniki dobrze zmiękną dodajemy
keczup i koncentrat. Proporcje
keczupu i koncentratu dopasowujemy do własnych upodobań. Koncentrat zaostrza smak sosu, a
keczup nadaje
słodyczy. Jeśli
sos jest zbyt gęsty podlewamy odrobiną zalewy z
ananasa. Doprawiamy
płatkami chili - w zależności od upodobań i przeznaczenia sosu.Zbliża się majówka - czas wielkiego grillowania. Jeśli tylko pogoda dopisze to doskonały moment na wypróbowanie tego dodatku. Nada się zarówno do
mięs jak i ryb z rusztu . Dip znajdzie wiele zastosowań w kuchni. Wystarczy dać się ponieść fantazji przy jego produkcji i dopasować go do własnego podniebienia.