Wykonanie

Jest sobota...odpoczynek i relaks. No to musi być coś słodkiego i pysznego. I takie są własnie te rogaliki...pyszne, mięciutkie z pyszną
marmoladaą różaną w środku. To najlepsze rogaliki jakie do tej
pory robiłam i jadłam.Spróbujcie koniecznie - nie pożałujecie :-)Przepis dostałam od mojej Sąsiadeczki, której bardzo dziękuje :-)Składniki:500 g
mąki pszennej typ 550200 g
masła30 g świeżych
drożdży20 g
cukru20 g
mleka130 g
jogurtu naturalnego2
jajkamarmolada,
dżem,1
jajko do posmarowania rogalików
cukier puder do posypaniaWykonanie w Termomixie:Do naczynia wkładamy
masło i rozpuszczamy czas 1,30 / 50 st/ obr.2. Przelewamy
masło do miseczki i odstawiamy, naczynie myjemy.Wlewamy do naczynia
mleko i podgrzewamy czas 10 sek, 37 st, obr.2. Dodajemy
drożdze i mieszamy czas 10 sek, obr.2. Zostawiamy do wyrosnięcia na 10 minut.
Potem dodajemy
mąkę,
jogurt, roztopione
masło,
jajka,
cukier i wyrabiamy czas 2 minuty, Interwał. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do woreczka, zamykamy szczelnie (można włożyć w jeszcze jeden woreczek i zamknąć) i wkładamy na 20 minut do miski z bardzo zimną
wodą, ciasto wypłynie na wierzch.Nastepnie ciasto dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów, nakładamy na każdy trójkąt
marmoladę,
dżem i zwijamy rogaliki, tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta.Wykładamy rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem i zostawiamy jeszcze na 20 minut,
potem smarujemy rozbełtanym
jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut.Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na talerz i posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego :-)Po wiadomości od
Margarytki, chciałabym dopisać, że przepis mam od sąsiadki i po sprawdzeniu wpisuje, że pochodzi on ze strony
Margarytki . Nie kradnę nikomu przepisów, jeżeli jakieś dostaje nie wiem do końca z jakiego źródła pochodzą.