ßßß Cookit - przepis na Rogaliki "topione"

Rogaliki "topione"

nazwa

Wykonanie

Jest sobota...odpoczynek i relaks. No to musi być coś słodkiego i pysznego. I takie są własnie te rogaliki...pyszne, mięciutkie z pyszną marmoladaą różaną w środku. To najlepsze rogaliki jakie do tej pory robiłam i jadłam.
Spróbujcie koniecznie - nie pożałujecie :-)
Przepis dostałam od mojej Sąsiadeczki, której bardzo dziękuje :-)
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 550
200 g masła
30 g świeżych drożdży
20 g cukru
20 g mleka
130 g jogurtu naturalnego
2 jajka
marmolada, dżem,
1 jajko do posmarowania rogalików
cukier puder do posypania
Wykonanie w Termomixie:
Do naczynia wkładamy masło i rozpuszczamy czas 1,30 / 50 st/ obr.2. Przelewamy masło do miseczki i odstawiamy, naczynie myjemy.
Wlewamy do naczynia mleko i podgrzewamy czas 10 sek, 37 st, obr.2. Dodajemy drożdze i mieszamy czas 10 sek, obr.2. Zostawiamy do wyrosnięcia na 10 minut.
Potem dodajemy mąkę, jogurt, roztopione masło, jajka, cukier i wyrabiamy czas 2 minuty, Interwał. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do woreczka, zamykamy szczelnie (można włożyć w jeszcze jeden woreczek i zamknąć) i wkładamy na 20 minut do miski z bardzo zimną wodą, ciasto wypłynie na wierzch.
Nastepnie ciasto dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów, nakładamy na każdy trójkąt marmoladę, dżem i zwijamy rogaliki, tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta.
Wykładamy rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem i zostawiamy jeszcze na 20 minut, potem smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Po wiadomości od Margarytki, chciałabym dopisać, że przepis mam od sąsiadki i po sprawdzeniu wpisuje, że pochodzi on ze strony Margarytki . Nie kradnę nikomu przepisów, jeżeli jakieś dostaje nie wiem do końca z jakiego źródła pochodzą.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2014/04/rogaliki-topione.html