ßßß
Jest sobota...odpoczynek i relaks. No to musi być coś słodkiego i pysznego. I takie są własnie te rogaliki...pyszne, mięciutkie z pyszną marmoladaą różaną w środku. To najlepsze rogaliki jakie do tej pory robiłam i jadłam.Spróbujcie koniecznie - nie pożałujecie :-)Przepis dostałam od mojej Sąsiadeczki, której bardzo dziękuje :-)Składniki:500 g mąki pszennej typ 550200 g masła30 g świeżych drożdży20 g cukru20 g mleka130 g jogurtu naturalnego2 jajkamarmolada, dżem,1 jajko do posmarowania rogalikówcukier puder do posypaniaWykonanie w Termomixie:Do naczynia wkładamy masło i rozpuszczamy czas 1,30 / 50 st/ obr.2. Przelewamy masło do miseczki i odstawiamy, naczynie myjemy.Wlewamy do naczynia mleko i podgrzewamy czas 10 sek, 37 st, obr.2. Dodajemy drożdze i mieszamy czas 10 sek, obr.2. Zostawiamy do wyrosnięcia na 10 minut.Potem dodajemy mąkę, jogurt, roztopione masło, jajka, cukier i wyrabiamy czas 2 minuty, Interwał. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do woreczka, zamykamy szczelnie (można włożyć w jeszcze jeden woreczek i zamknąć) i wkładamy na 20 minut do miski z bardzo zimną wodą, ciasto wypłynie na wierzch.Nastepnie ciasto dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów, nakładamy na każdy trójkąt marmoladę, dżem i zwijamy rogaliki, tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta.Wykładamy rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem i zostawiamy jeszcze na 20 minut, potem smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut.Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.Smacznego :-)Po wiadomości od Margarytki, chciałabym dopisać, że przepis mam od sąsiadki i po sprawdzeniu wpisuje, że pochodzi on ze strony Margarytki . Nie kradnę nikomu przepisów, jeżeli jakieś dostaje nie wiem do końca z jakiego źródła pochodzą.