Wykonanie
Od jakiegoś czasu jedne z moich ulubionych. Nie dość,że proste do zrobienie,nie zabierają zbyt wiele czasu a do tego smaczne. Przepis pochodzi od Słodkiej babeczki,już nie jeden przepis sprawdziłam i polecam.Składniki:30 g
drożdży200 g
masła500 g
mąki2 łyżki
cukru2 łyżki
mleka1/2 szklanki
jogurtu naturalnego2
jajkaulubiony
dżemjajko do posmarowania
Mleko podgrzej w rondelku,dodaj
cukier,pokruszone
drożdże i wszystko dobrze rozetrzyj.Odstaw na ok 10 minut.
Masło rozpuść,ostudź. Do miski przesiej
mąkę,dodaj
jogurt,
jajka,
masło i
drożdże. Wyrób gładkie ciasto,uformuj w kulę i wsadź do foliowego worka, po czym przełóż do miski z zimną
wodą.Odstaw do wyrośnięcia,ok 20-30 minut.Gdy ciasto wypłynie na powierzchnie tzn,że jest gotowe.Wyjmij ciasto z woreczka i podziel na cztery części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek ok 30 cm średnicy i podziel na osiem trójkątów.Na podstawę wyłóż łyżeczkę
dżemu i zwijaj rogaliki ku wierzchołkowi.Ułóż rogaliki na blaszce i odstaw na około 20 minut.Rogaliki posmaruj roztrzepanym
jajkiem i piecz w rozgrzanym piekarniku (180) przez około 20 minut.Gotowe możecie posypać
cukrem pudrem,chociaż ja chyba wole takie bez :)