Wykonanie
Chyba uzależniłam się od robienia
ciasta drożdżowego. Nie ma tygodnia, żebym czegoś nie upiekła co niestety wkrótce może okazać się dla mnie zgubne bo chyba nie sposób nie spróbować świeżej, pachnącej bułeczki, i nawet późna godzina nie jest w stanie mnie powstrzymać. Dzisiejsze drożdżówki są z dodatkiem
jogurtu, który sprawia, że ciasto jest mega pyszne i nie zsycha się tak szybko. Z
dżemem z czarnej porzeczki smakowały bosko.
Składniki:500 g
mąki pszennej5 łyżek
cukru2
jajka15 g
drożdży100 ml
jogurtu naturalnego50 ml ciepłego
mleka100 g
masładżemZ
drożdży, łyżki
mąki i
mleka zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiać resztę
mąki, dodać rozczyn,
cukier, rozbełtane
jajka,
jogurt i wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone, gorące
masło i ponownie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć je na blat i ponownie wyrobić. Podzielić je na 15 części i formować
bułki, wkładając do środka po łyżce nadzienia. Uformowane
bułki posmarować rozmąconym
jajkiem i wstawić je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 20 min.Smacznego:)