Wykonanie
Składniki:1 opak.
ciasta francuskiego0,5kg
mięsa mielonego1
cebulapo kilka łyżek
czerwonej fasoli,
groszku,
kukurydzy oraz
marchewki pokrojonej w kostkę2 ząbki
czosnku1 puszka
pomidorów krojonych2 łyżki dobrej jakości
koncentratu pomidorowego (Pudliszki)
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka, ostra,
oregano,
bazyliagarść startego
żółtego seraolej (do smażenia)Blachę na tatrę wykładam
ciastem francuskim, które nakłuwam widelcem. Następnie zabieram się za przygotowanie farszu. Na rozgrzany
olej wrzucam
cebulę pokrojoną w drobną kostkę, szklę, następnie dodaje przeciśnięty przez praskę
czosnek. Po chwili dodaje
mięso mielone, smażę razem, następne dodaję
pomidory z puszki,
koncentrat pomidorowy i mieszam. Dosypuje
sól,
pieprz,
oregano,
bazylię i
paprykę. Dorzucam
czerwoną fasolę,
groszek,
kukurydzę oraz
marchewkę. Duszę razem około 10minut. Na koniec powinien wyjść gęsty sosik (jeżeli się nie uda, można go zagęścić
mąką rozrobioną w
mleku) Wylewam farsz na
ciasto francuskie, posypuje starym
żółtym serem. Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20minut.SMACZNEGO!!!