ßßß Cookit - przepis na Tarta meksykańska

Tarta meksykańska

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 opak. ciasta francuskiego
0,5kg mięsa mielonego
1 cebula
po kilka łyżek czerwonej fasoli, groszku, kukurydzy oraz marchewki pokrojonej w kostkę
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżki dobrej jakości koncentratu pomidorowego (Pudliszki)
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra, oregano, bazylia
garść startego żółtego sera
olej (do smażenia)
Blachę na tatrę wykładam ciastem francuskim, które nakłuwam widelcem. Następnie zabieram się za przygotowanie farszu. Na rozgrzany olej wrzucam cebulę pokrojoną w drobną kostkę, szklę, następnie dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaje mięso mielone, smażę razem, następne dodaję pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i mieszam. Dosypuje sól, pieprz, oregano, bazylię i paprykę. Dorzucam czerwoną fasolę, groszek, kukurydzę oraz marchewkę. Duszę razem około 10minut. Na koniec powinien wyjść gęsty sosik (jeżeli się nie uda, można go zagęścić mąką rozrobioną w mleku) Wylewam farsz na ciasto francuskie, posypuje starym żółtym serem. Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20minut.
SMACZNEGO!!!
Źródło:http://gotujejakmasterchef.blogspot.com/2015/08/tarta-meksykanska.html