ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik z budyniem i lukrem

Jabłecznik z budyniem i lukrem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Ciasto:
260g mąki pszennej,
1 jajko,
16g cukru waniliowego,
70g cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
125g zimnego niesolonego masła.
Ponadto:
620g już obranych i z usuniętym środkiem jabłek,
1/2 cytryny,
1 łyżeczka cynamonu,
1 czubata łyżka jogurtu greckiego ( można zastąpić śmietaną 18%),
1 szklanka cukru pudru ( szklanka o pojemności 250ml),
budyń śmietankowy z cukrem,
500ml mleka.
Przygotowanie:
Zimne masło pokroić w kostkę. Do miski włożyć wszystkie składniki na ciasto i je zagnieść. Zagniecione ciasto podzielić na pół. Jedną polówkę rozprowadzić na spodzie blachy ( o wym. 22,5X28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem. Obrane i z usuniętym środkiem jabłka pokroić w plasterki, skropić cytryną, posypać cynamonem, wymieszać i wyłożyć na ciasto. Rozprowadzić równomiernie. Ugotować budyń zgodnie z opisem jaki jest na opakowaniu i jeszcze gorący wylać na jabłka, mniej więcej równomiernie rozprowadzić . Drugą część ciasta rozwałkowaną wyłożyć na górę, ponakłuwać widelcem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 190stopni C i piec ok.35-45minut. Cukier puder wymieszać z jogurtem greckim, tak by powstał lukier i po upieczeniu ciasta wylać go na jeszcze gorący jabłecznik. Odstawić do ostygnięcia.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2015/09/jabecznik-z-budyniem-i-lukrem.html