Wykonanie
Zdecydowanie na takie ciasto miałam ochotę. Niestety nie miałam sprawdzonego przepisu na nie i musiałam zdać się na poszukiwania w internecie. Wyboru jest mnóstwo i pojawił się zawrót głowy, gdyż trzeba było wybrać ten jeden, który wydaje się najlepszy. Wybrałam przepis z bloga bake "e"
cake kliknij tu . I wiecie co? Nie mogłam trafić lepiej, gdyż ciasto jest po prostu przepyszne!!!


Składniki: (rozm. blaszki od dołu 37x22cm, a od góry 40x25cm)3 szklanki
mąki pszennej tortowej,250g
margaryny do pieczenia,3/4 szklanki
cukru,1 łyżeczka
sody oczyszczonej,2
jajka,3 łyżki płynnego
miodu.
Biszkopt:3
jajka,1/3 szklanki
cukru,1
budyń waniliowy bez
cukru,1/2 szklanki
mąki pszennej tortowej,1/2 łyżeczki
octu,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,4 łyżki
oleju.Masa budyniowa:1l
mleka,1 szklanka
cukru,250g
margaryny ( ja użyłam
masła niesolonego),2
żółtka,1 szklanki
mąki pszennej,1
budyń śmietankowy bez
cukru.Ponadto:1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego ( gotowana przez ok.3h) lub puszka gotowej masy kajmakowej,300g
orzechów włoskich.Przygotowanie :Ciasto
miodowe:Wszystkie składniki na ciasto
miodowe wymieszać i zagnieść. Dobrze zagniecione ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto, tak by było na całej powierzchni
spodu blaszki. Piec przez 15minut w nagrzanym piekarniku do 180stopni C. Z drugą połową ciasta postąpić tak samo - należy pamiętać by piec w tej samej wielkości blaszkach.
Biszkopt:Odzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę razem z
cukrem.
Żółtka wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
octem i 1 łyżką
oleju - pozostawić do wyrośnięcia. Do ubitych
białek dodawać powoli i delikatnie mieszając, łącząć wyrośnięte
żółtka,
mąkę,
budyń (proszek) i na koniec
olej. Wlać do blaszki, takiej samej rozmiarem jak było pieczone ciasto
miodowe. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach C przez ok. 20minut.Masa budyniowa:2/3 litra
mleka zagotować z
cukrem i
margaryną. Pozostałe
mleko wymieszać z
mąką,
budyniem i
żółtkami - tak by nie było grudek. Gdy
mleko się zagotuje i
masło będzie całkowicie rozpuszczone dodać
mleko z wymieszanymi składnikami. Cały czas mieszać, do momentu aż masa będzie gęsta. Gorącą masą budyniową przekładać kolejno upieczone placki:
miodowy - masa budyniowa -
biszkopt - masa budyniowa -
miodowy.Na samą górę wylać kajmak i posypać rozdrobnionymi
orzechami włoskimi, lekko je wciskając w masę.Gdy ciasto całkowicie ostygnie, włożyć do lodówki i schłodzić.




Smacznego!!!