ßßß Cookit - przepis na Ciasto miodowe

Ciasto miodowe

nazwa

Wykonanie

Zdecydowanie na takie ciasto miałam ochotę. Niestety nie miałam sprawdzonego przepisu na nie i musiałam zdać się na poszukiwania w internecie. Wyboru jest mnóstwo i pojawił się zawrót głowy, gdyż trzeba było wybrać ten jeden, który wydaje się najlepszy. Wybrałam przepis z bloga bake "e" cake kliknij tu . I wiecie co? Nie mogłam trafić lepiej, gdyż ciasto jest po prostu przepyszne!!!
Składniki: (rozm. blaszki od dołu 37x22cm, a od góry 40x25cm)
3 szklanki mąki pszennej tortowej,
250g margaryny do pieczenia,
3/4 szklanki cukru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
2 jajka,
3 łyżki płynnego miodu.
Biszkopt:
3 jajka,
1/3 szklanki cukru,
1 budyń waniliowy bez cukru,
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej,
1/2 łyżeczki octu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki oleju.
Masa budyniowa:
1l mleka,
1 szklanka cukru,
250g margaryny ( ja użyłam masła niesolonego),
2 żółtka,
1 szklanki mąki pszennej,
1 budyń śmietankowy bez cukru.
Ponadto:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( gotowana przez ok.3h) lub puszka gotowej masy kajmakowej,
300g orzechów włoskich.
Przygotowanie :
Ciasto miodowe:
Wszystkie składniki na ciasto miodowe wymieszać i zagnieść. Dobrze zagniecione ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto, tak by było na całej powierzchni spodu blaszki. Piec przez 15minut w nagrzanym piekarniku do 180stopni C. Z drugą połową ciasta postąpić tak samo - należy pamiętać by piec w tej samej wielkości blaszkach.
Biszkopt:
Odzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, octem i 1 łyżką oleju - pozostawić do wyrośnięcia. Do ubitych białek dodawać powoli i delikatnie mieszając, łącząć wyrośnięte żółtka, mąkę, budyń (proszek) i na koniec olej. Wlać do blaszki, takiej samej rozmiarem jak było pieczone ciasto miodowe. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach C przez ok. 20minut.
Masa budyniowa:
2/3 litra mleka zagotować z cukrem i margaryną. Pozostałe mleko wymieszać z mąką, budyniem i żółtkami - tak by nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje i masło będzie całkowicie rozpuszczone dodać mleko z wymieszanymi składnikami. Cały czas mieszać, do momentu aż masa będzie gęsta. Gorącą masą budyniową przekładać kolejno upieczone placki: miodowy - masa budyniowa - biszkopt - masa budyniowa - miodowy.
Na samą górę wylać kajmak i posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi, lekko je wciskając w masę.
Gdy ciasto całkowicie ostygnie, włożyć do lodówki i schłodzić.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/10/ciasto-miodowe.html