Wykonanie
Delikatny smak
sera i ta nieodparta chęć by sięgnąć jeszcze raz po "tą ostatnią", sprawia, że oponki są jedynie chwilowym gościem na naszym
stole:) Miękkie i pachnące, przywodzą na myśl beztroskie wakacje w górach, wypady na Słowację i słońce, słońce, słońce:)Przepis podpatrzyłam u Cioci Iwonki:) Na zdjęciu gościnnie występuje Vault Boy, nasza "trzęsigłówka";), którego uśmiech jest idealną kopią radości, jaka zagościła na twarzy Mr.T, kiedy zobaczył mały stosik oponek;P

Składniki :3 1/4 szklanki
mąki pszennej50 dag mielonego
białego sera1/2 kostki
margaryny2
żółtka2
jajkaŁyżeczka
sody (dałam
proszek do pieczenia)3 łyżki
octu3/4 szklanki
cukruOlejDo
mąki dodajemy
ser, rozdrobioną
margarynę,
jajka,
żółtka,
sodę i
ocet. Wyrabiamy dokładnie ciasto.Wałkujemy i szklanką wycinamy oponki, a ich środek kieliszkiem.Wrzucamy na rozgrzany
olej i smażymy kilka minut.Smacznego:)