Wykonanie
Będę bardzo oryginalna i w ramach tłustego czwartku przedstawię Wam przepis na... oponki :-D Nie
jadłam ich już od lat, więc postanowiłam sobie przypomnieć smaki pamiętane z dzieciństwa. Dawno, dawno temu moja mama i ciocia umawiały się i wykonywały je razem. Caaaałe góry oponek :-) Czwórka dzieciaków miała co jeść, a i dorośli nie narzekali. Miło po latach powrócić do tych wspomnień pogryzając przy kubku
herbaty... oponkę :-)0,5 kg
białego sera1 szklanka
cukru1/2
margaryny2
jaja1 łyżeczka
sody1 kg
mąki pszennej2 łyżki
śmietanyolej do smażenia
Jajka ucieramy z
cukrem i
margaryną.
Ser mielimy, dodajemy utarte
jajka,
sodę i przesianą
mąkę - mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Dodajemy
śmietanę i jeszcze raz zagniatamy - ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni.Ciasto rozwałkowujemy na placki o grubości około 1 cm, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, a w nich za pomocą kapsla otwory.Wycięte oponki smażymy jak pączki - na głębokim
oleju, gdy zarumieni się jedna strona, odwracamy i rumienimy drugą stronę. Wyjmujemy na talerz, a po odsączeniu z
oleju przekładamy na drugi talerz i oprószamy
cukrem pudrem.SMACZNEGO :-)