ßßß Cookit - przepis na Miodownik z orzechami

Miodownik z orzechami

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto miodowe:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki margaryny Palma Bielmar
1/2 szklanki drobnego cukru
2 czubate łyżki śmietany 18%
2 duże jajka
2 łyżki miodu prawdziwego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Masa orzechowa:
30 dag orzechów włoskich
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny Palma Bielmar
3 łyżki miodu prawdziwego
Krem śmietankowy:
1/2 litra mleka
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
3/4 kostki margaryny Palma Bielmar
1 żółtko
Sposób przygotowania
Ciasto: Mąkę wymieszać na stolnicy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cukrem dodać posiekaną margarynę schłodzoną prosto z lodówki wbić jajka, dodać śmietanę oraz miód i zagnieść szybko ciasto.Podzielić na dwie części wylepić dwie jednakowe duże blaszki do pieczenia wyłożone papierem pergaminowym.Jedną wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec 15 minut.
Masa orzechowa: Orzechy lekko rozdrobnić tłuczkiem do mięsa-nie na miazgę! w rondelku roztopić margarynę z cukrem wsypać orzechy dodać miód i na wolnym ogniu mieszając gotować około 10 minut,gorąca masę wylać na jedną wylepioną część ciasta i piec również 15 minut tak jak ciasto pierwsze. Tak przygotowane placki wystudzić.
Przygotować krem: Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego wlać roztwór i ugotować budyń.Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz pod koniec miksowania dodając żółtko przygotować krem.
Przełożyć miodownik schłodzić.Najlepiej smakuje na 2 -3 dzień.
Życzę smacznego :-)
Ps.Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku, trzymajcie kciuki za mnie, bardzo się przydadzą...;-)
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2014/12/miodownik-z-orzechami.html