Wykonanie
Muszę nieskromnie przyznać, że wyszło mi dziś pyszne ciasto. Już chyba dawno w tak szybkim tempie nie znikało nic z blachy.


Składniki:Ciasto:215g
mąki pszennej ( 1 i 1/4 szklanki),54g
mąki krupczatki (1/4 szklanki),1
jajko,10g
cukru waniliowego,72g
cukru pudru ( niecałe pół szklanki),125g zimnej
margaryny,3g
proszku do pieczenia (1 łyżeczka).Ponadto:1
budyń waniliowy bez
cukru,2 czubate łyżki
cukru,0,5l
mleka,710g obranych i oczyszczonych
jabłek,łyżka
soku z cytryny,płaska łyżka
cynamonu,
cukier puder,
masło lub
margaryna do wysmarowania blachy.Przygotowanie:

Ciasto:
Margarynę pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Blachę (rozm.22,5X28cm) wysmarować
masłem lub
margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.

Pierwszą część ciasta wyłożyć na spód i dłonią lub wałkiem rozprowadzić ciasto na całą powierzchnię blachy. Ponakłuwać widelcem.

Obrane i oczyszczone
jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z łyżką
soku z cytryny i
cynamonem.
Jabłka wyłożyć na ciasto i równomiernie rozprowadzić.

Ugotować
budyń zgodnie z opisem na opakowaniu ( 0,5 l
mleka + 2 czubate łyżki
cukru). Gorący
budyń wylać na
jabłka i równomiernie rozprowadzić.

Na wierzch wyłożyć drugą połowę ciasta. Aby sobie ułatwić rozprowadzanie najlepiej jest uciąć sobie kawałek papieru do pieczenia i na nim rozwałkować ciasto. Odwrócić papier,
ciastem do budyniu i powoli odklejać je i kłaść na wierzch. Ponakłuwać widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C i piec ok.45min.Pozostawić do wystygnięcia. Posypać
cukrem pudrem.

Smacznego!!!