ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik z budyniem i nutką cynamonu.

Jabłecznik z budyniem i nutką cynamonu.

nazwa

Wykonanie

Muszę nieskromnie przyznać, że wyszło mi dziś pyszne ciasto. Już chyba dawno w tak szybkim tempie nie znikało nic z blachy.
Składniki:
Ciasto:
215g mąki pszennej ( 1 i 1/4 szklanki),
54g mąki krupczatki (1/4 szklanki),
1 jajko,
10g cukru waniliowego,
72g cukru pudru ( niecałe pół szklanki),
125g zimnej margaryny,
3g proszku do pieczenia (1 łyżeczka).
Ponadto:
1 budyń waniliowy bez cukru,
2 czubate łyżki cukru,
0,5l mleka,
710g obranych i oczyszczonych jabłek,
łyżka soku z cytryny,
płaska łyżka cynamonu,
cukier puder,
masło lub margaryna do wysmarowania blachy.
Przygotowanie:
Ciasto: Margarynę pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Blachę (rozm.22,5X28cm) wysmarować masłem lub margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.
Pierwszą część ciasta wyłożyć na spód i dłonią lub wałkiem rozprowadzić ciasto na całą powierzchnię blachy. Ponakłuwać widelcem.
Obrane i oczyszczone jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z łyżką soku z cytryny i cynamonem.
Jabłka wyłożyć na ciasto i równomiernie rozprowadzić.
Ugotować budyń zgodnie z opisem na opakowaniu ( 0,5 l mleka + 2 czubate łyżki cukru). Gorący budyń wylać na jabłka i równomiernie rozprowadzić.
Na wierzch wyłożyć drugą połowę ciasta. Aby sobie ułatwić rozprowadzanie najlepiej jest uciąć sobie kawałek papieru do pieczenia i na nim rozwałkować ciasto. Odwrócić papier, ciastem do budyniu i powoli odklejać je i kłaść na wierzch. Ponakłuwać widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C i piec ok.45min.
Pozostawić do wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/05/jabecznik-z-budyniem-i-nutka-cynamonu.html