Wykonanie
Trzy lub cztery lata temu siedząc z koleżankami rozmawiałyśmy o różnych ciekawych przepisach. Jeden wpadł mi szczególnie do głowy. Jakiś czas później postanowiłam go sobie w głowie odtworzyć, choć pewnie wszystkiego dokładnie nie zapamiętałam. Jednak wyszły mi pyszne naleśniki i pozostały na stałe w naszym domowym menu.

Składniki: (na 8 naleśników)Farsz:1/2kg
piersi z kurczaka ( jedna podwójna pierś),łyżka
przyprawy do gyrosa,1-2
cebule,350g
pieczarek,2 świeże
papryki (czerwona i żółta),
sól,
pieprz,200g
startego sera żółtego.Naleśniki: (mi wyszło z tych proporcji 11 cienkich naleśników)1
jajko,1 i 3/4 szklanki
mąki (ja używam tortowej),2 szklanki
mleka,szczypta
soli.Ponadto:200g
przecieru pomidorowego,2 łyżki
bazylii,
olej,
sos majonezowo czosnkowy ( można wykorzystać ten przepis lub swój ).Na filmiku naleśniki są inaczej zwinięte:Przygotowanie:Farsz:
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć z łyżką
przyprawy do gyrosa.
Pieczarki i
cebulę, pokrojone w kostkę podsmażyć razem z
pieprzem i odrobiną
soli.
Papryki oczyścić i pokroić w kostkę, dodać do podsmażonych
pieczarek, dodać również
piersi z kurczaki. Podlać
wodą i dusić pod przykryciem do momentu, aż
papryka zmięknie. Odkryć i chwilę jeszcze zostawić na ogniu - pilnować by
woda całkiem nie wyparowała, by farsz nie był zbyt suchy. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Na koniec wymieszać z
serem żółtym (pozostawić trochę do posypania naleśników).Naleśniki:Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie wymieszać (można zmiksować). Na patelni rozgrzać odrobinę
oleju, na którym usmażyć pierwszego naleśnika. Do ciasta wlać 2-3 łyżki
oleju - wymieszać ( nie ma już potrzeby lania tłuszczu na patelnię). Naleśniki smażyć dość cienkie, ponieważ grube mogą pękać przy zawijaniu.Kolejne etapy:
Przecier pomidorowy wymieszać z
bazylią.Każdy naleśnik posmarować przecierem, położyć sporo farszu i zawinąć. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia, posypać po wierzchu
startym serem żółtym i włożyć do piekarnika (200stopni) na kilka minut ( tak by
ser żółty się roztopił).Najlepiej smakują polane
sosem majonezowo czosnkowym. Nie masz swojego przepisu na sos, zapraszam: tu kliknij .











Smacznego!!!