Wykonanie
Cześć =) Pomysł na tą zupę przyszedł mi już jakiś czas temu i gdy w końcu na straganie zobaczyłem piękne,
zielone szparagi, postanowiłem ją ugotować.Zapraszam na cudowną zupę krem! Gotujcie,
póki świeże i piękne
szparagi są wśród nas!


Potrzebne będą (na 3-4 porcje):- 1 pęczek
zielonych szparagów (500g)- 1 mała
cebula- 50g
wędzonego boczku-
włoszczyzna- 1 średnia
pietruszka- 1 średnia
marchewka- 2 szklanki
bulionu warzywnego-
sól,
pieprzSposób wykonania:1)
Włoszczyznę myjemy, obieramy, wkładamy do garnka, zalewamy około 1 litrem zimnej
wody i gotujemy przez około 1 godzinę, aż powstanie
bulion warzywny, po czym wyciągamy z niego wszystkie warzywa.2)
Marchewkę i
pietruszkę kroimy na kawałki.3)
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy z posiekanym
boczkiem na niewielkiej ilości tłuszczu.4)
Szparagi, pod odcięciu końcówek, kroimy na części.5)
Cebulę z
boczkiem,
szparagi oraz
marchewkę z
pietruszka wkładamy do garnka, zalewamy
bulionem i gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut.6) Po tym czasie całość przekładamy do blendera i blendujemy na gładki krem. Solimy i
pieprzymy.7) Podajemy z
pieczywem. Idealnie pasuje także
jajko na twardo.


Smacznego =)