Wykonanie
Cześć =) Moją ulubioną zupą, jest zupa pomidorowa. Jem ją bardzo często w różnych wersjach.Do tej
pory przedstawialiśmy na blogu zupy
pomidorowe w polskiej wersji klasycznej (wyjątkiem jest zupa pomidorowa krem z
mozzarellą). Dziś natomiast chciałbym zaprezentować moje wykonanie zupy pomidorowej w wersji włosko-śródziemnomorskiej, czyli zupę
pomidorową z pesto rosso i
ziołami.Tym, co odróżnia tą zupę od tradycyjnej, polskiej pomidorowej jest to, że gotuję ją wyłącznie na warzywach, nie dodaję
śmietany i dodaję do niej mieszankę
ziół, nadających jej śródziemnomorski smak i aromat, które sprawiają, że na te kilka chwil podczas jedzenia, przenosimy się na werandę nadmorskiej tawerny przy plaży w
słonecznej Italii, Francji czy Portugalii.Zachęcam wszystkich do samodzielnego zrobienia zupy pomidorowej w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!


Potrzebne będą:- 6
pomidorów lub
pomidory w puszce-
włoszczyzna- 6 czubatych łyżeczek pesto rosso (w zastępstwie możemy ewentualnie wykorzystać słoik
koncentratu pomidorowego, zmieszanego z 3-4 łyżkami
oliwy i 2 łyżeczkami
bazylii)- 3 ząbki
czosnku-
sól- po jednej łyżeczce:
bazylii,
oregano i
ziół prowansalskich- 2 łyżeczki
pieprzu- 2 łyżeczki
ostrej papryki
Sposób wykonania:1) Do garnka wkładamy
włoszczyznę, zalewamy
wodą i gotujemy przez około 30 minut.2)
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do garnka wraz z pesto rosso (lub
koncentratem pomidorowym z
oliwą i
bazylią).3)
Pomidory parzymy (lub korzystamy z
pomidorów z puszki), obieramy ze skóry, kroimy na drobne kawałki i wraz z
sokiem również dodajemy do garnka.4) Do gotującej się zupy wsypujemy łyżeczkę
soli oraz pozostałe
przyprawy i
zioła, po czym gotujemy całość, pod przykryciem, przez kolejne 60 minut.5) Po tym czasie wyciągamy warzywa z zupy (można ewentualnie pozostawić
marchew).6)
Makaron lub
ryż gotujemy osobno.

Smacznego =)