Wykonanie
Cześć =)
Ziemniaki są warzywem, które oferuje nieskończoną ilość możliwości kulinarnych, wspaniały smak oraz bogactwo wartości odżywczych. Obfitują w witaminę C, witaminy grupy B, błonnik, magnez, potas oraz żelazo, stanowiąc pigułkę zdrowia oraz dostarczając sporo energii. Są poza tym jednym z tańszych artykułów spożywczych, toteż niewielkim wkładem finansowym możemy wyczarować wiele ciekawych potraw, od najprostszych dodatków, do wykwintnych dań zapiekanych.Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na
ziemniaki pieczone, krojone w prawie-plasterki. Taki sposób przyrządzenia
ziemniaka zyskał popularność na świecie pod nazwą
ziemniaki Hasselback, przygotowywane na wiele różnych sposobów, często z dodatkiem
śmietany i
sera. W podobny sposób można również przygotować
bataty. Dziś przedstawiamy wersję najprostszą: z samym
masłem i
przyprawami. Podczas pieczenia,
masło topi się i wnika pomiędzy plasterki, będąc również nośnikiem przypraw wgłąb
ziemniaka. W poniższym przepisie proponujemy przyprawienie
ziemniaków solą,
pieprzem,
tymiankiem,
gałką muszkatołową i
czosnkiem. Taką kompozycję przypraw można spotkać w daniach ziemniaczanych kuchni francuskiej. Ale możliwościom nie ma końca i jako przypraw można użyć każdych ulubionych
ziół, np.
majeranku,
rozmarynu, lub samej
soli i
pieprzu.
Potrzebne będą:- 2
ziemniaki-
sól i
pieprz-
tymianek, gałka i
czosnek, lub inne
przyprawy ziołowe-
masłoSposób wykonania:1)
Ziemniaki kroimy bardzo
ostrym nożem w plasterki ok. 2mm, nacinają prawie, lecz nie całkiem do końca, po czym wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.2) Każdy
ziemniak posypujemy
przyprawami i na każdy kładziemy plasterek
masła.
3) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i zapiekamy 20-25 minut.4) Po tym czasie wysuwamy z piekarnika i posypujemy dodatkowo
solą oraz kładziemy po następnym plastrze
masła na każdy
ziemniak.
5) Pieczemy następne 20-25 minut.6) Podajemy jako samodzielną potrawę z dowolną surówką (w tym przypadku z
pomidora i
szczypiora) lub jako dodatek do innych dań
rybnych lub
mięsnych.
Smacznego =)Agnieszka