ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki pieczone prawie pokrojone

Ziemniaki pieczone prawie pokrojone

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Ziemniaki są warzywem, które oferuje nieskończoną ilość możliwości kulinarnych, wspaniały smak oraz bogactwo wartości odżywczych. Obfitują w witaminę C, witaminy grupy B, błonnik, magnez, potas oraz żelazo, stanowiąc pigułkę zdrowia oraz dostarczając sporo energii. Są poza tym jednym z tańszych artykułów spożywczych, toteż niewielkim wkładem finansowym możemy wyczarować wiele ciekawych potraw, od najprostszych dodatków, do wykwintnych dań zapiekanych.
Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na ziemniaki pieczone, krojone w prawie-plasterki. Taki sposób przyrządzenia ziemniaka zyskał popularność na świecie pod nazwą ziemniaki Hasselback, przygotowywane na wiele różnych sposobów, często z dodatkiem śmietany i sera. W podobny sposób można również przygotować bataty. Dziś przedstawiamy wersję najprostszą: z samym masłem i przyprawami. Podczas pieczenia, masło topi się i wnika pomiędzy plasterki, będąc również nośnikiem przypraw wgłąb ziemniaka. W poniższym przepisie proponujemy przyprawienie ziemniaków solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i czosnkiem. Taką kompozycję przypraw można spotkać w daniach ziemniaczanych kuchni francuskiej. Ale możliwościom nie ma końca i jako przypraw można użyć każdych ulubionych ziół, np. majeranku, rozmarynu, lub samej soli i pieprzu.
Potrzebne będą:
- 2 ziemniaki
- sól i pieprz
- tymianek, gałka i czosnek, lub inne przyprawy ziołowe
- masło
Sposób wykonania:
1) Ziemniaki kroimy bardzo ostrym nożem w plasterki ok. 2mm, nacinają prawie, lecz nie całkiem do końca, po czym wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
2) Każdy ziemniak posypujemy przyprawami i na każdy kładziemy plasterek masła.
3) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i zapiekamy 20-25 minut.
4) Po tym czasie wysuwamy z piekarnika i posypujemy dodatkowo solą oraz kładziemy po następnym plastrze masła na każdy ziemniak.
5) Pieczemy następne 20-25 minut.
6) Podajemy jako samodzielną potrawę z dowolną surówką (w tym przypadku z pomidora i szczypiora) lub jako dodatek do innych dań rybnych lub mięsnych.
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2015/02/ziemniaki-pieczone-prawie-pokrojone.html