Wykonanie
Uwielbiam
ryby! Po ostatnim
pobycie w Norwegii zachciało mi się
łososia. Nie pozostało nic innego, tytko udać się do sklepu i zabrać się do roboty. Z racji tego, że ostatnio dostałem przesyłkę z
makaronami i świeżymi
ziołami, wpadłem na pomysł, że wykorzystam
tymianek i dodatkowo zrobię
masło czosnkowe. I tak powstało przepyszne i zdrowe danie -
łosoś pieczony z
masłem czosnkowym i
tymiankiem .
Składniki :-
świeży łosoś, ok 150 g na porcję- 1 ząbek
czosnku- kilka gałązek
tymianku-
sól,
pieprz,
przyprawa do ryb-
masło-
ziemniaki-
mieszanka warzyw mrożonych
Przygotowanie :1.
Łososia myjemy, osuszamy.2. Najlepiej
rybę przygotować wcześniej, aby przeszła smakiem. Tak więc ząbek
czosnku cienko kroimy,
rybę przeprawiamy. Układamy plasterki
czosnku, kilka gałązek
tymianku.3. Przygotowujemy kawałek folii aluminiowej. Kładziemy na spód 2 cienkie plasterki
masła, na to układamy przyprawioną
rybę. Następnie na
rybę kładziemy
masło i zawijamy. Odstawiamy do lodówki.4.
Rybę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy ok. 15 minut i otwieramy sreberko, aby przez kolejne 10 minut
ryba się przyrumieniła.5. Całość podajemy z pieczonymi
ziemniakami oraz gotowanymi warzywami.S M A C Z N E G O ! ! !