Wykonanie
Cześć =) Zupa kartoflowa, to jesienno-zimowy klasyk, idealny na chłody i mrozy, ponieważ jest ona bardzo gęsta, treściwa i pożywna - zawiera 3 rodzaje
mięsa.Zupę taką bardzo często gotuje babcia Krysia. Jest to też zupa bardzo lubiana przez myśliwych, ponieważ zawiera ona słuszną zawartość
mięsa, dlatego zabieram ją w trojaku na codwutygodniowe, weekendowe zajęcia leśne w ramach stażu łowieckiego w moim Kole Łowieckim.Zupa ta ma właściwości rozgrzewające również ze względu na
czosnek,
gałkę muszkatołową i sporą ilość
pieprzu.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania zupy kartoflowej, ponieważ naprawdę warto!

Potrzebne będą (na około 6 porcji):- 10 średnich
ziemniaków- 2
marchewki- 20 dg
kiełbasy- 20 dg
wędzonego boczku- 20 dg
łopatki wpierzowej- 1 duża
cebula- 1 kubek kwaśnej
śmietany- 2-3 łyżki
mąki- olej/oliwa- 4 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz- pół łyżeczki
gałki muszkatołowej- łyżka
majeranku
Sposób wykonania:1) Pokrojone w drobną kostkę
kiełbasę,
boczek i
łopatkę - podsmażamy na tłuszczu, w sporym garnku o dużym dnie.2) Gdy składniki zrumienią się, dodajemy pokrojoną w wiórki
cebulę i posiekany
czosnek. Chwilę przesmażamy, po czym zalewamy zimną
wodą i zagotowujemy przez 30 minut.3) Dodajmy
przyprawy,
marchewkę oraz
ziemniaki pokrojone w kostkę.4) Gotujemy całość, na wolnym ogniu, przez kolejne 30 minut.5) 2-3 łyżki
mąki mieszamy z 6 łyżkami zupy, po czym wlewamy z powrotem do garnka.6) Dodajemy
śmietanę i zagotowujemy przez około 30 minut.


Smacznego =)