ßßß
Potrzebne będą (na około 6 porcji):- 10 średnich ziemniaków- 2 marchewki- 20 dg kiełbasy- 20 dg wędzonego boczku- 20 dg łopatki wpierzowej- 1 duża cebula- 1 kubek kwaśnej śmietany- 2-3 łyżki mąki- olej/oliwa- 4 ząbki czosnku- sól, pieprz- pół łyżeczki gałki muszkatołowej- łyżka majeranku
Sposób wykonania:1) Pokrojone w drobną kostkę kiełbasę, boczek i łopatkę - podsmażamy na tłuszczu, w sporym garnku o dużym dnie.2) Gdy składniki zrumienią się, dodajemy pokrojoną w wiórki cebulę i posiekany czosnek. Chwilę przesmażamy, po czym zalewamy zimną wodą i zagotowujemy przez 30 minut.3) Dodajmy przyprawy, marchewkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.4) Gotujemy całość, na wolnym ogniu, przez kolejne 30 minut.5) 2-3 łyżki mąki mieszamy z 6 łyżkami zupy, po czym wlewamy z powrotem do garnka.6) Dodajemy śmietanę i zagotowujemy przez około 30 minut.
Smacznego =)