Wykonanie
Witajcie kochani. Jeśli nie macie pomysłu na zupę, proponuję błyskawiczne danie na ciepło, gdzie samo gotowanie pociętych w kostkę
ziemniaków to tylko 3-5 minut. Dawniej zalewajką zajadaliśmy się przynajmniej raz na dwa tygodnie a na drugie danie mama serwowała nam placki z
jabłkami lub zwykłe placki kartoflane. Pycha za grosze!


Składniki na 4-5 porcji5 dużych
ziemniakówokoło 2 litrów
wody1
cebula1-2 ząbki
czosnkukawałek
kiełbasy lub innej wędzonki (opcjonalnie)solidna szczypta
majeranku (opcjonalnie wystarczy
sól i
pieprz)2-3 łyżki
śmietany (opcjonalnie)1 łyżka z brzuszkiem
mąki pszennej (przy zagęszczaniu barszczem
mąkę trzeba pominąć)
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanieLINK do przepisu na filmieUmyte
ziemniaki kroję w kostkę. Zalewam zimną
wodą i gotuję krótko. Doprawiam
solą, jak się zagotują, sprawdzam
ziemniaki co jakiś czas, żeby się nie rozpadły. W międzyczasie podsmażam na patelni pokrojoną
cebulę na wcześniej pokrojonej i podpieczonej wędzonce (jeśli rezygnujecie z wędzonki trzeba wziąć łyżkę
masła lub dwie
oleju do podsmażenia
cebuli. Kiedy
cebula się zeszkli dodaję
majeranek i drobno posiekany
czosnek. Chwilę podsmażam (
czosnek nie może się zrumienić) i dodaję smażonkę do gotujących się
ziemniaków. Do wymieszanej
mąki (zamiast
mąki można dolać barszcz, czyli taki zakwas około 1/2 lub 3/4 szklanki zakwasu na 5 porcji) w około 1/4 szklanki zimnej
wody, dodaję jeszcze ciut zimnej
wody i
śmietanę, tak do połowy szklanki. Szklankę dopełniam gorącą
wodą z gotowania kartoflanki i energicznie mieszam. Dodaję do garnka z gotującymi się
ziemniakami. Mieszam. Doprawiam w razie potrzeby
solą i
pieprzem. Gotowe!Uwaga: (zamiast
mąki można dolać barszcz, czyli taki zakwas około 1/2 lub 3/4 szklanki zakwasu na 5 porcji - możecie go kupić lub zrobić LINK do przepisu na zakwas)Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika