Wykonanie
Pyszna, szybka rozgrzewająca zupa/ Trochę kaloryczna ale tak to zimą jest, że potrzeba nam energii.- 1,5 kg
ziemniaków- 2-3 litry
bulionu drobiowego ( ew. z kostki)- 3
cebule- 3
kiełbasy polskie- 150g
mąki-
woda-
sól,
pieprz,
majeranek,
gałka muszkatołowaZiemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę. Zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę i
kiełbasę. W miseczce łączymy
mąką z odrobiną
soli i
wodą - tyle, żeby wyrobić ciasto. Kiedy
ziemniaki będą się robiły miękkie dorzucamy
kiełbasę z
cebulką a następnie rwiemy na kawałeczki ciasto i wrzucamy do zupy . Mieszamy , doprawiamy do smaku
solą pieprze,. gałką i
majerankiem. Zostawiamy na 5-10 min na wyłączonej kuchence, pod przykrywką i podajemy.


