Wykonanie
Cześć =)
Fasolka po bretońsku, to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej.Co ciekawe, w Bretanii nikt o takim daniu nie słyszał. Ale pomimo, że w Bretanii nieznana,to wspaniale nadaje się na dżdżystą, polską jesień =)
Fasolka po bretońsku według tego przepisu zawsze wychodzi - jest po prostu idealna!

Potrzebne będą:- 400-500g
fasoli jaś- 3
kiełbasy (np. śląska lub zwyczajna)- 300g
boczku- 2
cebule- 5 dużych
pomidorów (mogą być
pomidory w puszce)- mały słoik
koncentratu pomidorowego-
sól,
pieprz,
majeranekSposób wykonania:1)
Fasolę moczymy przez min. 12 godzin.

2)
Fasolę odsączyć w durszlaku, włożyć do garnka i zalać
wodą, a następnie gotować godzinę. Pod koniec gotowania lekko posolić.3)
Kiełbasę,
boczek i
cebulę, kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na patelni, po czym dodajemy do ugotowanej
fasoli.





4) Do całości dodajemy 3 szczypty
soli, 3 szczypty
pieprzu, 3 szczypty
majeranku, pół szklanki
wody, a następnie wszystko mieszamy i dusimy pod przykryciem około 45 minut.5) Na koniec dodajemy obrane ze skóry i pokrojone
pomidory (lub
pomidory z puszki),
koncentrat pomidorowy, łyżkę
mąki, mieszamy i dusimy przez około 30 minut.6) Pod koniec gotowania można część
fasolek lekko porozgniatać łyżką, aby sos lekko z gęstniał bez potrzeby robienia zasmażki. Jednak nie za mocno, ponieważ może zrobić się ciapka (czy po prostu dziamdzia).
Fasolka po bretońsku jest najsmaczniejsza, jeśli po ugotowaniu chwilę postoi, by przeszła
smakami wszystkich składników. Nic nie
traci na smaku odgrzewana. Doskonale nadaje się do mrożenia.
Fasolkę podajemy z
pieczywem, np. z
bułką (na zdjęciu poniżej -
bułka ze
szpinakiem).Gotowe!




Smacznego =)