Wykonanie
Cześć =) Dziś chciałbym podzielić się z
Wami potrawą, której nauczył mnie szef kuchnijednej z włoskich restauracji w Palermo, podczas mojej wizyty na Sycylii.Ristorante, w której jadłem giambottę, było swego czasu jednym z ulubionych miejsc sycylijskiej Cosa Nostry, a sama giambotta - przysmakiem legendy włoskiej
mafii z New Jersey w latach 70 - Michela "Feech" La
Manny, chociaż zawsze utrzymywał, że był tylko skromnym dostawcą włoskich pałeczek
chlebowych.Giambotta, to po prostu gulasz warzywny, który jest idealnym daniem na letnie dni,a zwłaszcza sierpień, kiedy mamy dostępne wszystkie świeże warzywa.Zapraszam na wycieczkę na
słoneczną Sycylię, do Palermo - na Giambottę - według przepisu szefa kuchni, który gościł szefów Cosa Nostry =)
Potrzebne będą:- 2 średniej wielkości
czerwone papryki- 2 duże
pomidory- 3 średniej wielkości
ziemniaki-
bakłażan- duża
cebula- 1/4 szklanki
wody-
sól i świeżo zmielony
pieprz- 2 łyżki
oliwy z oliwek- 4-5 listków świeżej
bazyliiSposób wykonania:1)
Paprykę, obrane
ziemniaki i
bakłażan kroimy na kawałki w wielkości jednego kęsa.
2) Z
pomidorów wykrawamy stwardniałą część, resztę kroimy na drobne kawałki.3)
Cebulę siekamy w kostkę.4) W dużym garnku łączymy wszystkie składniki, z wyjątkiem
bazylii.5) Warzywa gotujemy pod przykryciem, z dodatkiem
oliwy, mieszając od czasu do czasu, aż będą miękkie (ok. 30 minut).6) Zdejmujemy z ognia, dodajemy porwane listki
bazylii i mieszamy.
Podajemy z
chlebem lub
pieczywem czosnkowym.Smacznego =)