ßßß Cookit - przepis na Giambotta

Giambotta

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Dziś chciałbym podzielić się z Wami potrawą, której nauczył mnie szef kuchni
jednej z włoskich restauracji w Palermo, podczas mojej wizyty na Sycylii.
Ristorante, w której jadłem giambottę, było swego czasu jednym z ulubionych miejsc sycylijskiej Cosa Nostry, a sama giambotta - przysmakiem legendy włoskiej mafii z New Jersey w latach 70 - Michela "Feech" La Manny, chociaż zawsze utrzymywał, że był tylko skromnym dostawcą włoskich pałeczek chlebowych.
Giambotta, to po prostu gulasz warzywny, który jest idealnym daniem na letnie dni,
a zwłaszcza sierpień, kiedy mamy dostępne wszystkie świeże warzywa.
Zapraszam na wycieczkę na słoneczną Sycylię, do Palermo - na Giambottę - według przepisu szefa kuchni, który gościł szefów Cosa Nostry =)
Potrzebne będą:
- 2 średniej wielkości czerwone papryki
- 2 duże pomidory
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- bakłażan
- duża cebula
- 1/4 szklanki wody
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4-5 listków świeżej bazylii
Sposób wykonania:
1) Paprykę, obrane ziemniaki i bakłażan kroimy na kawałki w wielkości jednego kęsa.
2) Z pomidorów wykrawamy stwardniałą część, resztę kroimy na drobne kawałki.
3) Cebulę siekamy w kostkę.
4) W dużym garnku łączymy wszystkie składniki, z wyjątkiem bazylii.
5) Warzywa gotujemy pod przykryciem, z dodatkiem oliwy, mieszając od czasu do czasu, aż będą miękkie (ok. 30 minut).
6) Zdejmujemy z ognia, dodajemy porwane listki bazylii i mieszamy.
Podajemy z chlebem lub pieczywem czosnkowym.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/08/giambotta.html