Wykonanie
Cześć =)
Żeberka w
kapuście, to tradycyjna, polska potrawa. Popularna jest przede wszystkim na wschodzie Polski: na wilenszczyźnie i Podlasiu, ale także na Podkarpaciu i w innych regionach naszego
kraju.To jedna z tych potraw, które najlepiej smakują jesienno - zimową
porą, kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowych kalorii.To proste i bardzo smaczne danie, które najlepiej smakuje z
chlebem.Zapraszam na tradycyjne
żeberka w
kapuście =)


Potrzebne będą:- 1 kg
żeberek wieprzowych- 1 kg
kiszonej kapusty- 2
cebule-
sól,
pieprz,
papryka,
majeranek, kilka
liści laurowych- tłuszcz do smażenia (
smalec lub
masło)Sposób wykonania:1)
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje po 2 kości w jednej (lub po 1 kości w jednej).2) Przyprawić
solą,
pieprzem,
papryką i
majerankiem.

3) Obsmażyć na patelni z dwóch stron...

...i przełożyć do garnka.4)
Kapustę odcisnąć (jeśli jest zbyt kwaśna - można przepłukać
wodą), pokroić...

...i podsmażyć na patelni około 5 minut, doprawiając
majerankiem i
solą.

5) Przełożyć do garnka z
żeberkami.6)
Cebulę obrać i pokroić w kostkę...

...podsmażyć na patelni, a następnie dodać do
kapusty i
żeberek.

7) Podlać około pół szklanki
wody, dorzucić kilka
liści laurowych, trochę
soli i
pieprzu.8) Przykryć garnek i dusić na małym ogniu przez 2 godziny. Sprawdzać w międzyczasie, czy
woda wyparowała i w razie potrzeby trochę dolać, ale nie za dużo, żeby nie wyszedł kapuśniak.
Żeberka w
kapuście podajemy z
chlebem.



Smacznego =)