Wykonanie
Cześć =)
Żeberka z
kapustą, to wspaniale rozgrzewające i krzepiące danie na zimowe chłody. Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na takie
żeberka w wykonaniu ogólnie bazowanym na przepisie z ubiegłego roku. Najlepiej, aby
kapusta wykorzystana do tej potrawy była raczej miękka i nie bardzo kwaśna, może być z dodatkiem
marchewki, a
żeberka mięsiste, z końca płatu żebrowego =)

Potrzebne będą (na 4 porcje):- ok. 10-12
żeberek- 1-litrowy słoik
kapusty kiszonej- 2
cebule-
majeranek,
papryka,
sól i
pieprz-
olej do smażenia- 3-2
listki laurowe- 1/2 szklanki
wody lub
wywaru warzywnegoSposób wykonania:1)
Żeberka kroimy na mniejsze porcje, po 2-3 kostki, po czym nacieramy
solą,
pieprzem,
majerankiem i
papryką, i odstawiamy przyprawione na kilka godzin.2) Na dnie dużego garnka lub głębszej, przykrywanej patelni rozgrzewamy
olej i rumienimy porcje
żeberek po kilka minut z każdej strony, a po przysmażeniu odkładamy na talerz.3) Na ten sam tłuszcz wrzucamy drobno pokrojoną
cebulę i szklimy, mieszając.4) Na
cebulę wykładamy porcje
mięsa,
listki laurowe i przykrywamy wszystko
kapustą oraz podlewamy niewielką ilością
wody lub
wywaru warzywnego, ok. pół szklanki.5) Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i dusimy pod przykryciem 2 godziny.

W tej wersji
żeberka były podane z
ziemniakami gotowanymi na parze i
koperkiem.Smacznego =)Agnieszka