Wykonanie
Częstym obiadowym dodatkiem w naszym domu jest duszona
kapusta, w różnych postaciach. Ciągle wymyślam nowe sposoby na jej przyrządzenie, a dziś wpadłam na to, żeby połączyć bardzo przez nas lubianą
kapustę kiszoną z delikatniejszą w smaku, czerwoną.Do nich jeszcze
cebula,
czosnek, trochę
majeranku - pyszne!
Składniki :300 g.
kapusty kiszonej (bez dodatków)300 g. posiekanej
czerwonej kapusty1 duża
cebula2 ząbki
czosnku4 łyżki
oleju1 łyżka
majerankusól,
pieprz do smaku
wodaPrzygotowanie :Obraną
cebulę kroję w grubą kostkę, na głębokiej patelni rozgrzewam
olej - wrzucam
cebulę i smażę ją do zeszklenia. Dorzucam posiekaną
czerwoną kapustę, lekko wszystko
solę, dolewa odrobinę
wody i pod przykryciem, mieszając, duszę do momentu, aż
czerwona kapusta zmięknie (ok. 20 minut). Dokładam posiekaną
kapustę kiszoną, duszę dalej podlewając od czasu do czasu
wodą - tyle tylko, żeby się nic nie przypaliło. Dodaję posiekany
czosnek i
majeranek, duszę aż obie
kapusty będą zupełnie miękkie. Doprawiam do smaku
solą i
pieprzem.