ßßß

Potrzebne będą:- 1 kg żeberek wieprzowych- 1 kg kiszonej kapusty- 2 cebule- sól, pieprz, papryka, majeranek, kilka liści laurowych- tłuszcz do smażenia (smalec lub masło)Sposób wykonania:1) Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje po 2 kości w jednej (lub po 1 kości w jednej).2) Przyprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
3) Obsmażyć na patelni z dwóch stron...
...i przełożyć do garnka.4) Kapustę odcisnąć (jeśli jest zbyt kwaśna - można przepłukać wodą), pokroić...
...i podsmażyć na patelni około 5 minut, doprawiając majerankiem i solą.
5) Przełożyć do garnka z żeberkami.6) Cebulę obrać i pokroić w kostkę...
...podsmażyć na patelni, a następnie dodać do kapusty i żeberek.
7) Podlać około pół szklanki wody, dorzucić kilka liści laurowych, trochę soli i pieprzu.8) Przykryć garnek i dusić na małym ogniu przez 2 godziny. Sprawdzać w międzyczasie, czy woda wyparowała i w razie potrzeby trochę dolać, ale nie za dużo, żeby nie wyszedł kapuśniak.Żeberka w kapuście podajemy z chlebem.

Smacznego =)