ßßß Cookit - przepis na Żeberka w kapuście

Żeberka w kapuście

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Żeberka w kapuście, to tradycyjna, polska potrawa. Popularna jest przede wszystkim na wschodzie Polski: na wilenszczyźnie i Podlasiu, ale także na Podkarpaciu i w innych regionach naszego kraju.
To jedna z tych potraw, które najlepiej smakują jesienno - zimową porą, kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowych kalorii.
To proste i bardzo smaczne danie, które najlepiej smakuje z chlebem.
Zapraszam na tradycyjne żeberka w kapuście =)
Potrzebne będą:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 cebule
- sól, pieprz, papryka, majeranek, kilka liści laurowych
- tłuszcz do smażenia (smalec lub masło)
Sposób wykonania:
1) Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje po 2 kości w jednej (lub po 1 kości w jednej).
2) Przyprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
3) Obsmażyć na patelni z dwóch stron...
...i przełożyć do garnka.
4) Kapustę odcisnąć (jeśli jest zbyt kwaśna - można przepłukać wodą), pokroić...
...i podsmażyć na patelni około 5 minut, doprawiając majerankiem i solą.
5) Przełożyć do garnka z żeberkami.
6) Cebulę obrać i pokroić w kostkę...
...podsmażyć na patelni, a następnie dodać do kapusty i żeberek.
7) Podlać około pół szklanki wody, dorzucić kilka liści laurowych, trochę soli i pieprzu.
8) Przykryć garnek i dusić na małym ogniu przez 2 godziny. Sprawdzać w międzyczasie, czy woda wyparowała i w razie potrzeby trochę dolać, ale nie za dużo, żeby nie wyszedł kapuśniak.
Żeberka w kapuście podajemy z chlebem.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/07/zeberka-w-kapuscie.html