ßßß Cookit - przepis na Faszerowana papryka

Faszerowana papryka

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Faszerowana papryka, to jedno z moich ulubionych dań, które można przyrządzić na wiele sposobów. Nauczyłem się go od babci Trudzi, ponieważ babcia bardzo często je podaje.
Faszerowane papryki są potrawą raczej jesienną, na deszczowe wieczory i oczywiście jesienią nie zabraknie ich na blogu, ale postanowiłem zrobić je w ostatnią sobotę, korzystając z najlepszej, letniej papryki.
Na początku spotkały mnie pewne problemy, ale po szybkim telefonie do babci Trudzi - wyszedłem na prostą i całość wyszła fantastycznie =)
Potrzebne będą:
- 5 papryk
- 500g wieprzowego mięsa mielonego (najlepiej z łopatki lub szynki)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki ryżu podgotowanego al dente (około 5-6 minut)
- 1 jajko
- ser żółty
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, bazylia, tymianek
- oliwa
Sposób wykonania:
1) Cebulę i czosnek szatkujemy i podsmażamy na odrobinie oliwy.
2) Mięso mielone...
...przyprawiamy, dodajemy ryż i jajko, a następnie całość bardzo dokładnie mieszamy.
3) Z papryk usuwamy wnętrza...
...po czym nadziewamy je farszem.
4) Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C, wkładamy papryki do skropionego oliwą naczynia żaroodpornego i pieczemy je przez 45-50 minut.
5) Na około 10 minut przed końcem pieczenia - z papryki zdejmujemy kapelusz i dodajemy na górę plaster żółtego sera (najlepiej podlaskiego).
Faszerowaną paprykę jemy w ten sposób, że kładziemy ją na na talerzu serem do dołu, następnie obracamy na bok i odkrajamy dolną część papryki, po czym znów stawiamy serem do dołu.
Następnie przekrawamy jeden bok i rozpoczynamy jedzenie mięsa wraz z płatami papryki, a na sam koniec zostawiamy sobie to, co najlepsze, czyli przyklejoną warstwę mięsa do sera wraz z pozostałym płatem papryki =)
Danie podajemy z ulubionymi sałatkami
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/06/faszerowana-papryka.html