Wykonanie
Cześć =) Faszerowana
papryka, to jedno z moich ulubionych dań, które można przyrządzić na wiele sposobów. Nauczyłem się go od babci Trudzi, ponieważ babcia bardzo często je podaje.Faszerowane
papryki są potrawą raczej jesienną, na deszczowe wieczory i oczywiście jesienią nie zabraknie ich na blogu, ale postanowiłem zrobić je w ostatnią sobotę, korzystając z najlepszej, letniej
papryki.Na początku spotkały mnie pewne problemy, ale po szybkim telefonie do babci Trudzi - wyszedłem na prostą i całość wyszła fantastycznie =)


Potrzebne będą:- 5
papryk- 500g
wieprzowego mięsa mielonego (najlepiej z
łopatki lub
szynki)-
cebula- 2 ząbki
czosnku- pół szklanki
ryżu podgotowanego al dente (około 5-6 minut)- 1
jajko-
ser żółty-
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
majeranek,
bazylia,
tymianek-
oliwa
Sposób wykonania:1)
Cebulę i
czosnek szatkujemy i podsmażamy na odrobinie
oliwy.

2)
Mięso mielone...

...przyprawiamy, dodajemy
ryż i
jajko, a następnie całość bardzo dokładnie mieszamy.

3) Z
papryk usuwamy wnętrza...

...po czym nadziewamy je farszem.


4) Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C, wkładamy
papryki do skropionego
oliwą naczynia żaroodpornego i pieczemy je przez 45-50 minut.5) Na około 10 minut przed końcem pieczenia - z
papryki zdejmujemy kapelusz i dodajemy na górę plaster
żółtego sera (najlepiej podlaskiego).

Faszerowaną
paprykę jemy w ten sposób, że kładziemy ją na na talerzu
serem do dołu, następnie obracamy na bok i odkrajamy dolną część
papryki, po czym znów stawiamy
serem do dołu.Następnie przekrawamy jeden bok i rozpoczynamy jedzenie
mięsa wraz z płatami
papryki, a na sam koniec zostawiamy sobie to, co najlepsze, czyli przyklejoną warstwę
mięsa do
sera wraz z pozostałym płatem
papryki =)Danie podajemy z ulubionymi
sałatkamiSmacznego =)