ßßß

Potrzebne będą:- 5 papryk- 500g wieprzowego mięsa mielonego (najlepiej z łopatki lub szynki)- cebula- 2 ząbki czosnku- pół szklanki ryżu podgotowanego al dente (około 5-6 minut)- 1 jajko- ser żółty- sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, bazylia, tymianek- oliwa
Sposób wykonania:1) Cebulę i czosnek szatkujemy i podsmażamy na odrobinie oliwy.
2) Mięso mielone...
...przyprawiamy, dodajemy ryż i jajko, a następnie całość bardzo dokładnie mieszamy.
3) Z papryk usuwamy wnętrza...
...po czym nadziewamy je farszem.
4) Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C, wkładamy papryki do skropionego oliwą naczynia żaroodpornego i pieczemy je przez 45-50 minut.5) Na około 10 minut przed końcem pieczenia - z papryki zdejmujemy kapelusz i dodajemy na górę plaster żółtego sera (najlepiej podlaskiego).
Faszerowaną paprykę jemy w ten sposób, że kładziemy ją na na talerzu serem do dołu, następnie obracamy na bok i odkrajamy dolną część papryki, po czym znów stawiamy serem do dołu.Następnie przekrawamy jeden bok i rozpoczynamy jedzenie mięsa wraz z płatami papryki, a na sam koniec zostawiamy sobie to, co najlepsze, czyli przyklejoną warstwę mięsa do sera wraz z pozostałym płatem papryki =)Danie podajemy z ulubionymi sałatkamiSmacznego =)