Wykonanie
Przepyszna i kremowa zupa z dyni, ale nie tylko ;-), podana z
chipsem z
szynki parmeńskiej i czosnkowymi grzankami! O to! Taki smak mnie naszedł. Danie polecam na nieco chłodniejsze dni, poprzez dodatek
korzennych przypraw będzie rozgrzewać. Jest bardzo subtelne w smaku, takie kremowe.
Chips chrupiący z
szynki wzbogaca smak i aromat potrawy!Polecam!SKŁADNIKI:- 2 szklanki startej dyni piżmowej- 1/2
pora- 3 ząbki
czosnku- 1
pietruszka-
masło,
oliwa z oliwek-
chili w proszku- ewentualnie
imbir świeży- 100 ml
śmietanki 12%- 200 ml
wodyW rondlu rozpuść
masło, dodaj
oliwę z oliwek.
Por,
pietruszkę (korzeń) i
czosnek posiekaj. Zeszklij na tłuszczu. Dodaj
dynię, zalej
wodą. Gotuj 20 minut. Dodaj
przyprawy i
śmietankę. Gotuj 10 minut. Całość zmiksuj na jedwabistą masę.-
szynka parmeńskaSzynkę ułóż na ręczniku papierowym. Wstaw na 12-15 sek do mikrofali na max moc (ja mam 1400).Gorącą zroluj. Gotowe!- 2 kromki
chleba graham-
czosnek w proszku
Chleb kroimy na kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek, prażymy na złoty kolor grzanki. Zdejmujemy z ognia patelnię. Czekamy 4 minuty aż patelnia chwilę przestygnie. Dodajemy
czosnek w proszku i energicznie czekamy (nie dodawaj
czosnku na gorącą patelnię,
zrobi się gorzki i nie smaczny!).Smacznego!