Wykonanie
Kochani kolejna moja propozycja w ramach konkursu z
serkami Arla Apetina, tym razem na
stole ląduje bardzo kremowy i
śmietankowy serek naturalny.
serek jest idealną bazą wyjściową do tworzenia zup. Dzisiaj serwuję gęstą, kremową
pomarańczową zupę, z dużą ilością prowansalskich grzanek, suszonych
śliwek i świeżej
natki pietruszki. Najlepsza rozgrzewająca zupa na jesienny obiad!Zapraszam!
SKŁADNIKI:- 1 szt
serka Arla Apetina naturalny- 3 szklanki puree z upieczonej dyni piżmowej- 2 ząbki
czosnku- świeży
imbir-
kardamon-
chili- 3 łyżki
śmietanki kokosowej- 1 łyżka pasty z
trawy cytrynowej-
sól morska- 2 litry
wody- 4 łyżki
oliwy z oliwek na wierzch:- garść suszonych
śliwek-
bagietka pełnoziarnista prowansalska- świeża
natka pietruszki-
pestki z dyniA oto jak to zrobić:- polaną
miodem dynię pieczemy w piekarniku przez 40 minut, miąższ oddzielamy i miksujemy na gładką masę- w garnku na
oliwie, zeszklij
czosnek i
imbir, dodaj
przyprawy i puree z
dynii- podsmażaj masę przez 4 minuty, dodaj
wodę gotuj 35 minut- dodaj
serek Arla Apetina i pozostałe składniki- gotuj przez 5 minut-
bagietkę kroimy w kosteczkę, na rozgrzanej patelni zrumień grzanki (możesz polać grzanki
oliwą z oliwek)-
pietruszkę posiekaj-
śliwki kroimy na kosteczkęNa talerz wlewamy gorącą zupę, posypujemy grzankami,
śliwką i
pietruszką. Jemy gorące ;-)
Dodatkowo zupę możecie też posypać
pestkami z dyni!Przepyszne i rozgrzewające danie!Polecam!