Wykonanie
Za oknem pogoda nie rozpieszcza, zimno, ciemno i w dodatku deszczowo. Na takie wieczory ideanie sprawdzi się rozgrzewająca zupa krem z dyni z
imbirem,
chill i
mlekiem kokosowym. 🍲We need:1 kg dyni pokorojonej w kostkepuszka
mleka kokosowegopapryczka chili2 ząbki
czosnkucebulatrawa cytrynowa (przekrojona na ćwiartki)2 łyżki
oliwyimbir1,5-2 szklanki
bulionu warzywnegopestki dynisól morskapieprzDynię pieczemy (około 1h) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku (na 180 stopni).Kroimy drobno
cebulę i
czosnek, nastepnie podgrzewamy w garnku na
oliwie aż
cebula się zeszkli.
Chili kroimy na pół, usuwamy pestki i drobno kroimy. Dodajemy do garnka, następnie dorzucamy
imbir oraz
trawę cytrynową. Smażymy około 3 minut. Następnie dodajemy
dynię i szklankę
bulionu. Gotujemy 12- 15 minut, aż
dynia zacznie się rozpadać. Wyjmujemy
trawę cytrynową, dolewamy
mleko kokosowe. Całość miksujemy blenderem na krem. Doprawiamy
solą i
pieprzem, posypujemy
pestkami dyni. Enjoy ✌️😊🍴.