Wykonanie

Dzisiaj kochani czytelnicy, znowu sięgam do kuchni chińskiej i przygotowuje bardzo popularnym deser
ryż na mleku kokosowym, który połączyłam z jakże polskimi prażonymi
jabłkami.Danie to zachwyciło mnie odmiennością smaków. Moja mama jak byłam mała często robiła nam
ryż z jabłkami, który podawała nam ze
śmietanką i
cynamonem. Doskonale pamiętam ten smak. To danie jest zupełnym przeciwieństwem tamtej potrawy. Ma bardzo wysublimowany smak począwszy od samego
ryżu, ja użyłam
ryżu basmati, ale możecie też użyć
ryżu jaśminowego,
ryż w całości gotowałam w
mleku kokosowym. Przyrządzony w ten sposób już smakował obłędnie ;-)
Jabłka przygotowałam też troszeczkę w inny sposób niż zwykle, bo z dodatkiem odrobiny
chili i
anyżu, który zmienił smak
jabłek na typowy dla kuchni chińskiej.

SKŁADNIKI:- 1 szklanka suchego
ryżu basmati- puszka
mleka kokosowego- 1/5 łyżeczki
soli- 1 łyżeczka
cukru- łyżka
masłaRyż przygotowujemy jak risotto, tj. w garnku rozpuść
masło dodaj
ryż i dodawaj po troszku ciągle mieszając
mleczko kokosowe, jak
ryż wchłonie, dodaj kolejną porcję mleczka, jak
mleko się skończy dodawaj
wodę.
Ryż w ten sposób ciągle mieszając ugotuj do miękkości.- 2
jabłka kwaskowate- 1 łyżka
miodu- 2 gwiazdki
anyżu- 1 łyżeczka
oleju kokosowego- 2 łyżki
żurawiny- odrobina startej laski
cynamonu- kilka ziarenek
waniliiJabłka obieramy, kroimy w kostkę, i prażymy w garnku na
oleju kokosowym, dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy od czasu do czasu.Podajemy z gorącym
ryżem!Pyszne!Do zrobienia koniecznie!Polecam!

SMACZNEGO!