Wykonanie
Bardzo interesująca masa makowa ze świeżą
żurawiną, przez to kwaskowa, nadająca się do nadziewania
słodkiego pieczywa drożdżowego - drożdżówek,
strucli makowych, ale także
ciasta francuskiego i filo.Co ważne - nie wymaga maszynki do mielenia - wystarczy malakser (robot kuchenny).Można oczywiście zrobić bardziej tradycyjną masę
makową - zamiast świeżych
żurawin dać
bakalie: posiekane
rodzynki,
orzechy,
skórkę pomarańczową, suszoną i słodzoną
żurawinę czy suszone
wiśnie.Przepis na masę
makową: "Moje Gotowanie", grudzień 2011Składniki:3/4 szklanki
maku (250ml to 150g
maku)4 łyżki + 0,5 szklanki
cukru1/3 szklanki
mlekałyżka (25g)
masła1 i 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu
waniliowego (albo kilka kropel aromatu/cukier
waniliowy)2 i 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych
żurawin leśnych1/4 szklanki
miodu1/2 łyżeczki mielonego
cynamonumożna też dać mniej
żurawin, albo w ogóle całkowicie je zastąpić ulubionymi
bakaliami, czyniąc masę tradycyjną w smaku:
rodzynkami,
orzechami włoskimi bądź laskowymi,
skórką pomarańczową smażoną w cukrzeWykonanie:
Mak zmiksować w malakserze z 4 łyżkami
cukru. Przełożyć do rondelka i zalać
mlekiem. Podgrzewać, często mieszając, na małym ogniu, aż
mak wchłonie
mleko. Dodać
masło oraz 0,5 łyżeczki ekstraktu
waniliowego (albo kilka kropel aromatu waniliowego/cukier
waniliowy). Przestudzić.Z masy makowej można zrobić drożdżówki z
makiem np. z przepisu na brioszki w kształcie
serca albo zrobić rożki z
ciasta francuskiego.Można też wykorzystać przepis na ciasto na makowiec (link do przepisu).
***a tu inny przepis na masę
makową tradycyjnąBądź na bieżąco, polub stronę na fb