ßßß Cookit - przepis na Zdrowa Szarlotka

Zdrowa Szarlotka

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na szarlotkę. Szybką w wykonaniu, bez wyrabiania ciasta ani chłodzenia przed pieczeniem.
Dla tych co kontrolują ilość cukru w potrawach.
Ja użyłam mąki orkiszowej co dodało ciastu orzechowy posmak.
Przepis zaczerpnięty z tej strony .
Jako że nie wytrzymam jeśli czegoś odrobinkę nie pozmieniam, kilka rzeczy różni się od oryginału, ale nieznacznie;)
Polecam to ciasto, jest aromatyczne, zdrowe, najlepsze jeszcze ciepłe, a jeśli ktoś nie liczy kalorii można zjeść z gałką lodów waniliowych..
Składniki:
Na spód:
1 szklanka mąki (u mnie orkiszowa)
1 szklanka płatków owsianych
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
115 g masła rozpuszczonego
1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel esencji waniliowej)
1 łyżka wody
Nadzienie:
1,5 l prażonych jabłek z cynamonem (u mnie szara reneta z miodem)
Na kruszonkę:
1,5 szklanki płatków owsianych
pół łyżeczki cynamonu
100 g masła
1/4 szklanki cukru
Płatki owsiane zblenderować do uzyskania grubo mielonej mąki. W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, mąkę owsianą, sól i cukier, w drugiej misce składniki mokre: rozpuszczone masło, ekstrakt i wodę. Mokre wlać do suchych i mieszać do połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć ciasto, wgniatając je palcami w dno i boki. Ponakłuwać w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać ok. 15 minut.
W międzyczasie przygotować kruszonkę: wymieszać razem miękkie masło, cynamon, cukier oraz płatki owsiane.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, posypać kruszonką. Piec kolejne 40 minut, do zbrązowienia kruszonki (płatki łatwo się przypalają więc należy je kontrolować).
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2012/05/zdrowa-szarlotka-dzis-przepis-na.html