Wykonanie
Dziś przepis na szarlotkę. Szybką w wykonaniu, bez wyrabiania ciasta ani chłodzenia przed pieczeniem.Dla tych co kontrolują ilość
cukru w potrawach.Ja użyłam
mąki orkiszowej co dodało ciastu
orzechowy posmak.Przepis zaczerpnięty z tej strony .Jako że nie wytrzymam jeśli czegoś odrobinkę nie pozmieniam, kilka rzeczy różni się od oryginału, ale nieznacznie;)Polecam to ciasto, jest aromatyczne, zdrowe, najlepsze jeszcze ciepłe, a jeśli ktoś nie liczy kalorii można zjeść z gałką
lodów waniliowych..Składniki:Na spód:1 szklanka
mąki (u mnie orkiszowa)1 szklanka
płatków owsianych1/4 szklanki
cukruszczypta
soli115 g
masła rozpuszczonego1 łyżka ekstraktu
waniliowego (lub kilka kropel esencji waniliowej)1 łyżka
wodyNadzienie:1,5 l prażonych
jabłek z
cynamonem (u mnie szara reneta z
miodem)Na kruszonkę:1,5 szklanki
płatków owsianychpół łyżeczki
cynamonu100 g
masła1/4 szklanki
cukruPłatki owsiane zblenderować do uzyskania grubo mielonej
mąki. W jednej misce wymieszać składniki suche:
mąkę,
mąkę owsianą,
sól i
cukier, w drugiej misce składniki mokre: rozpuszczone
masło, ekstrakt i
wodę. Mokre wlać do suchych i mieszać do połączenia się składników.Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć ciasto, wgniatając je palcami w dno i boki. Ponakłuwać w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać ok. 15 minut.W międzyczasie przygotować kruszonkę: wymieszać razem miękkie
masło,
cynamon,
cukier oraz
płatki owsiane.Na podpieczony spód wyłożyć
jabłka, wyrównać, posypać kruszonką. Piec kolejne 40 minut, do zbrązowienia kruszonki (
płatki łatwo się przypalają więc należy je kontrolować).