Obiad przygotowywany specjalnie dla mojego K. <3Przepyszne risotto zrobiłam z ryżu basmati, dodałam suszone włoskie pomidory w zalewie z oliwy z oliwek, ząbek czosnku, dużo świeżej natki pietruszki. Risotto podałam z delikatną smażoną rybą.Polecam!SKŁADNIKI:- 2 filety ryby np. mintaj- mąka pszenna do obtoczenia ryby- sól morska- olej do smażeniaRisotto:- 300 g ryżu basmati- 200 ml białego wina wytrawnego- 10 pomidorów suszonych w zalewie- 1/2 pęczka natki pietruszki- 1-2 ząbki czosnku- zmielony pieprz kolorowy- sól morska- łyżka masłaW dużym rondlu na maśle podsmaż przeciśnięty czosnek, sól i pieprz, podlej białym winem, odczekaj chwilę aż alkohol odparuje (gotuj 2 minuty). Dodaj ryż i ciągle mieszając dodawaj po 100 ml wody. Jak ryż wchłonie wodę , dodawaj kolejną porcję, aż cały ryż będzie ugotowany. Dodaj posiekane czerwone pomidory. Ciągle mieszając gotuj jeszcze 5 minut. Do gotowego risotta dodaj posiekaną pietruszkę i podawaj od razu gorące. Risotto można jeść samo bez dodatków lub możecie je podać np. z rybą smażoną lub na parze. Ryba powinna charakteryzować się delikatnym smakiem np. mintaj lub dorsz.Smacznego!