ßßß
Składniki:
250g. ryżu do risotto500g. fileta z indyka1 broków ( ok. 500g.)1 cebula4 ząbki czosnku2-3 łyżki oleju kokosowego800 ml mleczka kokosowego ( 2 puszki)200 ml rosołu drobiowego2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią2 łyżki ziół do dań drobiusól morska świeżo mielonakolorowy pieprz świeżo mielony2 łyżki masła 82%Parmezan , cheddar lub inny pikantny ser do podania z risottoPrzygotowanie:Mięso myjemy , osuszamy , kroimy w cienkie paski.Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy , wkładamy indyka , doprawiamy suszonymi pomidorami oraz ziołami , smażymy na rumiano.Mięso zdejmujemy z patelni.Cebulę kroimy w kostkę , czosnek siekamy drobno.Na tłuszczu po smażeniu mięsa szklimy cebulę z czosnkiem.Wsypujemy ryż , smażymy chwilkę mieszając aż stanie się szklisty.Umytego brokuła dzielimy na małe różyczki , dodajemy na patelnie.Składniki zalewamy 1 ok. 1/2 puszki mleczka kokosowego.Gdy ryż go wchłonie stopniowo dolewamy mleczko do jego wykończenia ( kolejne 600 ml)Na koniec wlewamy rosół , wkładamy indyka , dusimy do powstania kremowego risotto.Doprawiamy świeżo mieloną solą i pieprzem , dodajemy masło.Ponownie mieszamy.Podajemy natychmiast na gorąco posypane tartym serem.
Smacznego