Wykonanie
Kremowe , delikatne idealne dla dorosłych i dla dzieci risotto z
indykiem i
brokułem o wspaniałym smaku
mleczka kokosowego. Z podanych składników wychodzi porządnych 5 porcji.

Składniki:

250g.
ryżu do risotto500g.
fileta z indyka1 broków ( ok. 500g.)1
cebula4 ząbki
czosnku2-3 łyżki
oleju kokosowego800 ml
mleczka kokosowego ( 2 puszki)200 ml rosołu drobiowego2 łyżki
suszonych pomidorów z
czosnkiem i
bazylią2 łyżki
ziół do dań drobiu
sól morska świeżo mielona
kolorowy pieprz świeżo mielony2 łyżki
masła 82%
Parmezan ,
cheddar lub inny pikantny
ser do podania z risottoPrzygotowanie:
Mięso myjemy , osuszamy , kroimy w cienkie paski.Na patelni rozgrzewamy
olej kokosowy , wkładamy
indyka , doprawiamy
suszonymi pomidorami oraz
ziołami , smażymy na rumiano.
Mięso zdejmujemy z patelni.
Cebulę kroimy w kostkę ,
czosnek siekamy drobno.Na tłuszczu po smażeniu
mięsa szklimy
cebulę z
czosnkiem.Wsypujemy
ryż , smażymy chwilkę mieszając aż stanie się szklisty.Umytego
brokuła dzielimy na małe różyczki , dodajemy na patelnie.Składniki zalewamy 1 ok. 1/2 puszki
mleczka kokosowego.Gdy
ryż go wchłonie stopniowo dolewamy mleczko do jego wykończenia ( kolejne 600 ml)Na koniec wlewamy rosół , wkładamy
indyka , dusimy do powstania kremowego risotto.Doprawiamy świeżo mieloną
solą i
pieprzem , dodajemy
masło.Ponownie mieszamy.Podajemy natychmiast na gorąco posypane tartym
serem.

Smacznego