ßßß Cookit - przepis na Masło do wszystkiego:)

Masło do wszystkiego:)

nazwa

Wykonanie

Zamiast za każdym razem brudzić naczynia, siekać, miksować i czekać aż stężeje, wolałam poświęcić chwilę i przygotować kilka smakowych masełek, uformować z nich wałeczki, owinąć w folię spożywczą i zamrozić. Jak będzie mi jakieś potrzebne wystarczy, że wyjmę je z zamrażarki i ukroję potrzebną ilość. Naprawdę świetny sposób aby zaoszczędzić czas, jaki trzeba poświęcić na samo przygotowanie i potem mycie wszystkich tłustych naczyń. Będę je dodawać do risotto, do ryb, steków, makaronów, albo na gorącą grzankę. Naprawdę warto!
Składniki:
3 różne masełka
3 x 150g miękkiego masła
główka *pieczonego czosnku
5 połówek suszonych pomidorów z zalewy
pół szklanki listków natki pietruszki
sól
* przekrójcie główkę czosnku w poprzek na pół, każdą połówkę owińcie folią aluminiową i pieczcie w temp. 180 stopni aż zmięknie. Bardzo łatwo potem wycisnąć ząbki z łupinek.
Przygotowanie:
Jedną porcję masła (150g) umieśćcie w malakserze i dodajcie jeden z trzech pozostałych składników. Dokładnie zmiksujcie. W przypadku czosnku i pietruszki dodałam po szczypcie soli. Pominęłam ją robiąc masło z pomidorami suszonymi, ponieważ same w sobie są dość słone. Smak? Obłędny! Danie wykończone, takimi masełkami będzie rozkoszą dla podniebienia;)
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2012/11/maso-do-wszystkiego.html