Wykonanie
Zamiast za każdym razem brudzić naczynia, siekać, miksować i czekać aż stężeje, wolałam poświęcić chwilę i przygotować kilka
smakowych masełek, uformować z nich wałeczki, owinąć w folię spożywczą i zamrozić. Jak będzie mi jakieś potrzebne wystarczy, że wyjmę je z zamrażarki i ukroję potrzebną ilość. Naprawdę świetny sposób aby zaoszczędzić czas, jaki trzeba poświęcić na samo przygotowanie i
potem mycie wszystkich tłustych naczyń.
Będę je dodawać do risotto, do ryb,
steków,
makaronów, albo na gorącą grzankę. Naprawdę warto!

Składniki:3 różne masełka3 x 150g miękkiego
masłagłówka *pieczonego
czosnku5 połówek
suszonych pomidorów z zalewypół szklanki listków
natki pietruszkisól* przekrójcie główkę
czosnku w poprzek na pół, każdą połówkę
owińcie folią aluminiową i pieczcie w temp. 180 stopni aż zmięknie. Bardzo łatwo
potem wycisnąć ząbki z łupinek.Przygotowanie:Jedną porcję
masła (150g) umieśćcie w malakserze i dodajcie jeden z
trzech pozostałych składników. Dokładnie zmiksujcie. W przypadku
czosnku i
pietruszki dodałam po szczypcie
soli. Pominęłam ją robiąc
masło z
pomidorami suszonymi, ponieważ same w sobie są dość słone. Smak? Obłędny! Danie wykończone, takimi masełkami będzie rozkoszą dla podniebienia;)