Wykonanie
Dziś polecam placki z
cukinii. Robi się je tak samo jak te ziemniaczane, tylko szybciej i łatwiej, gdyż nie trzeba tracić czasu na tarcie
ziemniaków.
Cukinie co prawda też się trze, ale na grubych oczkach i do tego jest ona miękka, więc idzie to raz dwa. Placki polecam na większą kolację, a najlepiej jako dodatek do zupy na obiad. O ile ktoś się nie najada zupą.

Składniki:- 2-3
cukinie,- 1 płaska łyżeczka
soli morskiej,- 9 łyżek
mąki pszennej,- 3
jajka,- 1 - 2 rozgniecione ząbki
czosnku (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć),- 1 płaska łyżeczka
kolorowego pieprzu,-
olej do smażenia,-
jogurt naturalny do podania.Sposób wykonania:
Cukinię wraz ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 10 minut, po czym odcisnąć z niej sok. Dodać
jajka, przesianą
mąkę,
czosnek i
pieprz. Dobrze wymieszać, by konsystencja była dość luźna, ale związana (podobnie jak z plackami ziemniaczanymi).Na rozgrzanym
oleju układać kolejne porcje placków. Gdy jedna strona dość mocno się zarumieni delikatnie obracamy placki. Podawać ciepłe z
jogurtem naturalnym.