ßßß
Składniki:- 2-3 cukinie,- 1 płaska łyżeczka soli morskiej,- 9 łyżek mąki pszennej,- 3 jajka,- 1 - 2 rozgniecione ząbki czosnku (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć),- 1 płaska łyżeczka kolorowego pieprzu,- olej do smażenia,- jogurt naturalny do podania.Sposób wykonania:Cukinię wraz ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 10 minut, po czym odcisnąć z niej sok. Dodać jajka, przesianą mąkę, czosnek i pieprz. Dobrze wymieszać, by konsystencja była dość luźna, ale związana (podobnie jak z plackami ziemniaczanymi).Na rozgrzanym oleju układać kolejne porcje placków. Gdy jedna strona dość mocno się zarumieni delikatnie obracamy placki. Podawać ciepłe z jogurtem naturalnym.