ßßß Cookit - przepis na Placki z cukinii

Placki z cukinii

nazwa

Wykonanie

Dziś polecam placki z cukinii. Robi się je tak samo jak te ziemniaczane, tylko szybciej i łatwiej, gdyż nie trzeba tracić czasu na tarcie ziemniaków. Cukinie co prawda też się trze, ale na grubych oczkach i do tego jest ona miękka, więc idzie to raz dwa. Placki polecam na większą kolację, a najlepiej jako dodatek do zupy na obiad. O ile ktoś się nie najada zupą.
Składniki:
- 2-3 cukinie,
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej,
- 9 łyżek mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 1 - 2 rozgniecione ząbki czosnku (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć),
- 1 płaska łyżeczka kolorowego pieprzu,
- olej do smażenia,
- jogurt naturalny do podania.
Sposób wykonania:
Cukinię wraz ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 10 minut, po czym odcisnąć z niej sok. Dodać jajka, przesianą mąkę, czosnek i pieprz. Dobrze wymieszać, by konsystencja była dość luźna, ale związana (podobnie jak z plackami ziemniaczanymi).
Na rozgrzanym oleju układać kolejne porcje placków. Gdy jedna strona dość mocno się zarumieni delikatnie obracamy placki. Podawać ciepłe z jogurtem naturalnym.
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/03/placki-z-cukinii.html